Maakunta työllistää -hanke mahdollistaa korkeakouluopinnot Loimaalla

0

LOIMAA, TURKU Loimaalta voi jatkossa valmistua sosionomeja ja tradenomeja. Turun ammattikorkeakoulu ja Loimaan Evankelinen Kansanopisto ovat mukana Maakunta työllistää -hankkeessa, joka on suunnattu ulkomailla korkeakouluopintoja aiemmin suorittaneille maahanmuuttajille. Koulutuksen on tarkoitus alkaa elokuussa.

– Turun AMK:sta on oltu meihin yhteydessä toukokuussa 2022, ja siitä hanke lähti liikkeelle, kansanopiston rehtori Tuomas Lankinen muistelee.

– Hanke edistää Varsinais-Suomen alueen osaamista ja kilpailukykyä. On mielenkiintoista olla mukana hankkeessa, jossa hanketoimijat ovat mukana luomassa uutta konseptia, Turun ammattikorkeakoulun Minna Björkberg-Suominen kertoo.

Opetussuunnitelma ja opintojen rakenne on jo suunnitteilla yhteistyössä kahden oppilaitoksen kanssa. Koulutuksen kesto on kaksi vuotta, ja se järjestetään Kansanopiston tiloissa Loimaalla.

– Substanssiopetus eli varsinainen aineopetus tulee AMK:in puolesta eli heiltä tulee tänne opettajia opettamaan, kansanopiston opettaja Maria Rautavuori kertoo.

– Muu opetus, esimerkiksi matematiikan ja suomen opetus taas tulee meidän puolelta, opettaja Niina Maunu täydentää.

Ensimmäinen hakukierros opintoihin on jo järjestetty. Hakukelpoisia olivat sellaiset henkilöt, jotka ovat suorittaneet ulkomailla aiemmin vähintään 90 opintopistettä tai puolitoista vuotta korkeakouluopintoja ja joiden suomen kielen taitotaso on vähintään B1.

Yhteensä paikkoja oli maaliskuun haussa avoinna 60: 30 tradenomi- ja 30 sosionomikoulutukseen. Sosionomikoulutukseen tuli hakijoita paljon, mutta tradenomikoulutuksen tiimoilta avataan huhtikuun loppupuolella vielä toinen haku. Tradenomikoulutuksen lisähaku on käynnissä 22.4.–3.5.

– Hakijoiden epätasainen määrä johtuu ymmärtääksemme siitä, että tradenomikoulutukseen hakevilla tulee olla taustalla nimenomaan liiketalouden opintoja, Rautavuori pohtii.

– Loimaan kaupunki on tehnyt hyvää yhteistyötä kanssamme, ja heidän kauttaan on etsitty kummiyrityksiä ja tiedotettu koulutuksesta. Nyt pidetään peukkuja, että hakijat löytävät tämän toisenkin haun, Maunu toivoo.

Opiskelijat valitaan pääsykokeella, joka koostuu ryhmähaastattelusta ja kielikokeesta. Ennakkoaineistoa kokeeseen ei ole.

Opinnot tulevat koostumaan opetuksesta ja työssäoppimisesta niin, että kaksi päivää viikosta on lähipäiviä Loimaalla ja kolme päivää työssäoppimista varsinaissuomalaisissa kummiyrityksissä.

– Tarkoituksena on, että kummiyritys löytyisi aina mahdollisimman läheltä opiskelijaa, jotta matkustaminen ei koituisi ongelmaksi, Rautavuori ja Maunu sanovat.

Hankkeen tavoitteena on työllistää korkeakoulutettuja maahanmuuttajia Varsinais-Suomeen ja vastata alojen työvoiman tarpeeseen.

– Hanke edistää Varsinais-Suomen alueen osaamista ja kilpailukykyä, Björkberg-Suominen toteaa.

Oona Tepponen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän