MIKSI NÄIN? Saako renkaita säilyttää häkkivarastossa?

0
LL Arkisto

Toimitukseen yhteyttä ottanut henkilö oli havainnut viikonloppuna jonkun vieneen auton renkaita kerrostalon häkkivarastoon. Henkilön mielestä renkaat ovat häkkivarastossa paloturvallisuusriski ja niitä ei saisi siellä säilyttää.

Miten on, saako säilyttää vai ei?

– Lainsäädäntö ei sitä suoraan kiellä, palotarkastaja Juha Vuorinen Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta kertoo.

Pelastuslain 9. pykälä ottaa kyllä kantaa asiaan, hän toteaa. Sen mukaan helposti syttyvää materiaalia tai muuta tavaraa ei saa säilyttää ullakolla, kellarissa, rakennuksen alla tai sen välittömässä läheisyydessä niin, että siitä aiheutuu tulipalon syttymisen tai leviämisen vaaraa tai että tulipalon sammuttaminen vaikeutuu.

– Renkaat eivät kuulu helposti syttyviin materiaaleihin, mutta kun ne syttyvät, niissä on järkyttävä savunmuodostus, joka vaikeuttaa pelastustöitä. Renkaat palavat kuumalla liekillä ja kuten uutiskuvissa varsinkin maailmalta on nähty, savu on paksua ja pelastajien on esimerkiksi vaikea nähdä mitään.

Asunto-osakeyhtiöt ja taloyhtiöt voivat säilytyksen omissa järjestyssäännöissään kieltää.

– Itse kun käyn tarkastuksilla, aina suosittelen vahvasti, että renkaat säilytettäisiin esimerkiksi autokatoksissa tai vietäisiin vaikka rengashotelleihin, hän toteaa, mutta sanoo, että yhtä rengaskertaa per asukas voisi häkissä säilyttää.

Jos perheessä on kaksi autoa, yhdessä häkissä voisi olla kahdeksan rengasta. Renkaita voi siten olla yhdessä häkkivarastossa melkoinen määrä, jopa kymmeniä?

– Kyllä, ja siinä palokuorma kasvaa oleellisesti ja isoksi, hän sanoo ja kertoo, että kuorman laskemisessa otetaan huomioon palavien materiaalien määrät ja niistä vapautuva lämpöenergian määrä, kun tilassa oleva aine palaa täydellisesti.

Kuorma ilmoitetaan megajouleina lattianeliötä kohti.

Palokuormiin varaudutaan kiinteistöjen paloluokituksilla.

– Kerrostalojen paloluokitus vaatii rakenteita, jotka kestävät sortumatta palamista tai jäähdyttämistä kaksi tuntia.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän