Quod erat demonstrandum

0

Yhdysvaltalaisen yhteiskuntakriitikko Noam Chomskyn mukaan ”Vakiotekniikka yksityistämisessä: Lopeta rahoitus. Pidä huoli siitä, että hommat eivät enää toimi ja ihmiset tulevat vihaisiksi. Luovuta sitten omistus yksityiselle pääomalle.”
Hyvinvointialueiden talous on suurissa ongelmissa. Sosiaali- ja terveydenhuollon puutteellinen rahoitus ei kuitenkaan ole sote-uudistuksen myötä ilmaantunut. Kun vastuu sote-palveluiden järjestämisestä oli vielä kunnilla vaivasi järjestelmää jatkuva alibudjetointi, jonka suuruusluokkaa voi itse kukin nyt jälkikäteen arvioida vertailemalla hyvinvointialueiden alijäämiä ja kuntien ylijäämiä keskenään. Ongelma haluttiin ratkaista sote-uudistuksessa, mutta rahoituslakia säädettäessä aliarvioitiin alibudjetoinnin suuruus. Siksi kuntien talousarvioihin perustuva rahoitusmalli antaa hyvinvointialueille liian vähän rahaa palveluiden tuottamiseksi. Tätä rahoituksen valuvikaa maamme hallitus ei korjaa, vaan jatkaa alibudjetoinnin perinnettä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International julkaisi viime kesänä raportin, jonka mukaan Suomessa oikeus terveyteen ei toteudu yhdenvertaisesti ja ihmisryhmien välillä on merkittäviä terveyseroja. Amnestyn mukaan Suomi on epäonnistunut perusterveydenhuollon riittävän rahoituksen ja hoidon saatavuuden turvaamisessa. Suomen julkisessa terveydenhuollossa on krooninen resurssipula, minkä vuoksi hoitoa ei välttämättä saa tai sitä joutuu odottamaan liian pitkään. Päättäjänä, lääkärinä ja omaisena saan päivittäin kuulla, että palveluiden piiriin ei pääse. Palveluiden saatavuusongelmat ovat myös peruja kuntapohjaisen sotejärjestelmän ajalta. Hyvinvointialueiden entisestään tiukkeneva talous uhkaa laajentaa ongelmia niiden ratkaisun sijaan. Palveluverkkosuunnitelmissa väläytellään merkittäviä heikennyksiä etenkin maaseudun peruspalveluiden saatavuuteen. Liikkuvat palvelut, etä ja digi ovat ehkä tulossa, mutta nekään eivät pyöri ilman rahaa ja henkilökuntaa.

Nyt herääkin kysymys missä kohtaa Chomskyn yksityistämisen kaavaa ollaan menossa? Aikanaan kun Sipilän hallitus sorvasi soteuudistusta, se kaatui perustuslainvastaisuuteen. Marinin hallitus vei uudistuksen loppuun käytännössä poistamalla siitä perustuslainvastaiset kohdat, kuten sote-palveluiden laajan yksityistämisen. Silloin oppositiossa istuneet nykyiset hallituspuolueet pettyivät karvaasti. Tätä pettymystä nämä puolueet nyt purkavat ollessaan itse hallitusvastuussa. Mutta tuleeko se yksityinen pääoma ja pelastaa maaseudun vanhukset ja sairaat? Rohkenen epäillä.

Maarit Koivisto
aluevaltuutettu (vas.)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän