Toimeenpano ratkaisee koetun onnistumisen

0

Yhteiskunnassa toteutetaan uudistuksia, isompia ja pienempiä. Mikä on iso ja mikä pieni riippuu arvioijasta. Pieni muutos voi olla pienemmälle joukolle todella iso ja merkitsevä. Isoina uudistuksina voidaan perustellusti pitää vaikka peruskoulu-uudistusta tai kansanterveyden järjestämistä koskenutta uudistusta 1970-luvun alussa.

Ammatillisen koulutuksen kokoaminen ja sairaanhoidon kokoaminen perustettuihin sairaanhoitopiireihin tapahtui 1990-luvun alussa. Ne olivat osauudistuksia.

Kuntien toimialan näkökulmasta työvoimapalveluiden uudistus on erityisen merkittävä, koska kunnat saavat uuden tehtävän. Tehtävän, joka aiemmin on ollut valtion järjestämis- ja kustannusvastuulla.

Nyt järjestämisvastuu siirtyy vuoden 2025 alussa 45 yhteistoiminta-alueelle tai kunnalle. Valtio osallistuu kuntien kustannuksiin aivan kuten vaikkapa perusopetuksessa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa näiden palvelujen järjestämisvastuu siirtyi hyvinvointialueille ja rahoitus valtion vastuulle. Näiden kahden uudistuksen sulattelussa on kuntapäättäjillä ja toki kansalaisilla myös tekemistä pidemmän aikaa.

Uudistus tähtää tuleviin vuosiin. Se avaa työnvälityspalvelut yksityisille toimijoille, joiden palveluiden tulee olla maksuttomia. Työttömyyskassat pääsevät lakimuutoksen myötä tuottamaan työnvälitys- ja työllistymistä edistäviä palveluja jäsenilleen. Loimaan YTK-kassa on ollut hyvin kiinnostunut tästä ja kun jäseniä on yli 530 000 on tällä valtakunnallista merkitystä.

Isommat yritykset ovat seudulla hoitaneet rekrytoinnin itse.

Vuokratyötä yrityksille välittävät yritykset myös rekrytoivat yritysten puolesta.

Kunnat ja kuntapäättäjät pääsevät nyt miettimään omia paikallisia toiminnan painotuksia ja sitä, miten kunnan oma panostus kohdentuu uuden tehtävän hoidossa.

Toivottavasti valinnat tulevat olemaan tasapainoisia. Tämä ei varmaan tule olemaan helppoa, onhan kyse useimmille tehtäväalueesta, jossa omaa aiempaa kokemusta tai näkemystä ei välttämättä ole. Ja kun kuntien talous on tiukilla.

Loimaalla 2/2024 työvoiman määrä oli 6 551 ja suppean määritelmän mukaisten työttömien työnhakijoiden määrä oli 690, joista yli 50-vuotiaita oli 246, pitkäaikaistyöttömiä 106, vammaisia 47 ja alle 25-vuotiaita 86.

Tilastoissa eivät muuten tässä näy kaikki nuoret. Joitakin vuosia sitten asiaa selvitettiin yhteistyössä eri tahojen kanssa. Tuolloin arvioitiin olleen yli 70 nuorta, jotka eivät näy olleenkaan tai näkyivät vain ajoittain tässä tilastossa.

Paikallisella uudistuksen toimeenpanolla ja paikallisilla arvovalinnoilla on merkitystä. Nyt ja aiemmin.

Matti Tunkkari

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän