Unkari ja muut

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

Kollikissat taistelevat reviireistään. Samoin muut eläimet. Ne tyytyvät siihen, mistä saa ruokansa ja missä toiset eivät enää uhkaa. Reviiriin kuluu myös ensisijaisesti se, että taataan tulevalle sukupolvelle elämä. Mitä onkaan uljaampaa kuin kissaemo puolustaessaan poikasiaan.

Taas kerran! Miten me ihmiset poikkeamme muusta eliökunnasta? Perustarpeet meillä on samat: syntyä, naida, lisääntyä ja jatkaa sukua ja kuolla. Tässä suhteessa kukaan ei kysy oletko akateemikko vai kerjäläinen. Oletko Savosta vai Namibiasta.

Meikäisten sukupuu tutkimuksessa on muuttunut viimeisten vuosien aikana paljon. Se ei ole enää yksiselitteisen suora jostain apinasta kohti homo sapiensia eli ”älykästä ihmistä”. Neanderthalin ihmisiä on esimerkiksi pidetty jonain älykääpiöheimona: meidän perimässämme on kuitenkin osa heistä. Samoin Uralin ja Kaakkois-Aaasian löydöt osoittavat, että kehityksemme ei ole ollut mitenkään suoraviivaista.

Puhutaan rasismista. Missä suhteessa se on järjellisen luonnontieteen suhteen! Ei missään! Jos palataan kissaan. … Me tarvitsemme ihmisinä myös reviirin; ongelma on siinä, että tällä ihmismäärällä sitä ei voi taata kaikille. Ei ole mitään fasismia sanoa, että ihmisiä on liikaa. Nyt aivan viimeiset uutiset ovat sentään kertoneet, että väestön lisääntyminen on loppumassa.

Sodat ovat ihmisten reviiritaistelua. Sodat ovat ja ovat aina olleet pahinta mitä yksilö elämässään voi kohdata. Meillä ovat sankarihaudat. Suomen sankarihaudat kertovat siitä, että niissä antoivat kaikkensa sen puolesta, että joskus ihmisen vapaus voisi koittaa. Vaan mitä? Taas on naapurissa uusi Stalin, ilman tunnonvaivoja, lisää murhia: Jos Hitler ei ollut järjissään, niin mitä Putin? Miksi diktaattorit voivat aina ja iankaikisesti viedä kansojaan kohti tuhoa? Venäjälläkin on kuitenkin ihmisiä, jotka tietävät sotadiktatuurin jossain vaiheessa ilman muuta loppuvan. Toivotaan parempaa!

Diktatuuriin kuuluvat olellisesti valheet, johdon tekojen pimitys; sanalla sanoen kansan pimitys. Hitlerit, Stalinit ja Putinit voivat hallita vain pitämällä kansan täydellisessä pimeydessä ja lujassa uskossa. Paavit ovat heidän rinnallaan pikkutekijöitä.

Me kaikki suomalaiset väristämme riippumatta edustamme promillea ihmisten meressä, mutta meillä on demokratian ja kansalaisvapauksien puolustamisessa ensiarvoinen asema ja velvoittava tehtävä. Tätä kirjoitusta ei tulla julkaisemaan eräässä valtalehdessä – Pravda – eli suomeksi ”totuus”.

Jari Niemelä

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän