Lukiolaiset eivät niele hallituksen suunnitelmia: ”Voisitte lopettaa nuorilta leikkaamisen, on muitakin vaihtoehtoja”

0
Loimaan lukion opiskelijat olivat tehneet kylttejä tehostaakseen sanomaansa torstaisessa ulosmarssissa. Kylteissä vaadittiin muun muassa maksutonta toisen asteen koulutusta ja, että saksilla leikkaaminen on syytä jättää kuvistunneille. (Kuva: Sari Holappa)

LOIMAA/PUISTOKATU Osa Loimaan lukion noin 200 opiskelijasta osallistui torstaina järjestettyyn ulosmarssiin Loimaalla. Suomen lukiolaisten liitto oli aiemmin kehottanut lukiolaisia ulosmarssiin ympäri Suomea. Mielenilmauksen tarkoituksena oli vastustaa Petteri Orpon hallituksen aikeita rajata oppivelvollisuuden maksuttomuutta.

Lukion pihalta lähtikin kipakat terveiset hallituksen suuntaan.

– Te teette tyhmiä leikkauksia, voisitte lopettaa nuorilta leikkaamisen, koska on muitakin vaihtoehtoja, ensimmäistä vuotta lukiossa opiskelevat Eevi Valtanen , Pulmu Peuralahti ja Minja Paavilainen linjasivat ulosmarssin aikana.

Jos hallituksen aikeet käyvät toteen, nuoret pohtivat, miten käy esimerkiksi lukiolaiselle, joka sairastuu vakavasti.

– Silloin opinnot voivat jäädä kesken, jos ikäraja tulee vastaan. Kuitenkin meitä lukiokoulutuksen käyneitä tarvitaan.

Hallituksen touhut ihmetyttivät heitä muutenkin, sillä he ovat huomanneet leikkausten kohdistuvan ensisijaisesti vähävaraisiin, kun taas varakkaat ovat säästyneet.

– Nämä ovat valintoja, joita on nyt tehty, he harmittelivat.

OPISKELIJATOIMIKUNNAN puheenjohtaja Lauri Korkeakangas ja jäsen Roger Penter ovat huomanneet, että kehysriihen linjaus on herättänyt keskustelua lukiolaisissa, mitä he pitävät myönteisenä asiana. Ulosmarssia he pitävät tärkeänä sen vuoksi, että näin nuorten ääni ja heidän mielipiteensä saadaan kuuluviin.

– Ulosmarssilla halutaan kyseenalaistaa kehysriihen linjaus. Ja nyt siihen voi vielä vaikuttaa, sillä varsinaista päätöstä ei ole vielä tehty, he sanovat.

Korkeakankaan ja Penterin mielestä hallituksen aikeet eriarvoistavat nuoria, sillä opinnot voivat venyä monista syistä, joihin opiskelija ei voi välttämättä itse vaikuttaa. He myös muistuttavat, että maksuttomuus on lisännyt lukioon hakeutumista erityisesti sellaisten nuorten keskuudessa, joilla on taloudellisesti heikommat lähtökohdat.

– Tämä on erittäin sääli, sillä leikkauskohteita olisi löytynyt myös muista kuin nuorista.

He kokevat myös, että maksuttomuuden poistaminen voi lisätä opintojen keskeyttämistä sekä lukiossa että ammattikoulussa.

– Esimerkiksi ammattikoululaisen kynnys vaihtaa alaa kasvaa ja se taas lisää opintojen keskeyttämistä, Korkeakangas sanoo.

LOIMAAN nuorisovaltuuston puheenjohtajana toimiva Roger Penter kertoo nuorisovaltuuston jättävän myös aloitteen seuraavassa kaupunginvaltuuston kokouksessa, jotta Loimaalla turvattaisiin maksuton toisen asteen koulutus jatkossakin.

– Jos Suomen hallituksen lakiesitys menee aikanaan läpi, silloin kaupungilla voisi olla päätös valmiina, että se säilyttäisi nykyisellään toisen asteen maksuttomuuden Loimaalla kustantamalla sen esimerkiksi itse.

LAKIUUDISTUS maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta tuli voimaan edellisen hallituksen aikana vuonna 2021. Nykyinen hallitus tiedotti 16. huhtikuuta rajaavansa oppivelvollisten maksuttomat oppimateriaalit ja ylioppilaskokeet sekä koulumatkatuen sen kalenterivuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 18 vuotta. Hallituksen esittämän aikataulun mukaan muutoksen olisi tarkoitus astua voimaan ensi vuoden elokuun alusta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän