”Ideaali sää takakonttikirppikselle”

0
Lauri ja Anja Jalo kiertävät markkinoilla ja rompetoreilla noin tunnin säteellä kotoaan Sastamalasta. Käsityötuotteille maatalousmuseon takakonttikirppis ei ollut alkutuntien perusteella optimaalisin myyntipaikka.

LOIMAA Perinteinen helatorstain takakonttikirppis Sarka-museolla täytti Saran piha-alueen myyjistä ja potentiaalisista asiakkaista. Takakonttiensa aarteita kaupitteli tällä kertaa noin 80 myyjää, joka on Saran asiakaspalveluvastaava Jenna Kemppaisen mukaan hieman viime vuotta enemmän.

– Viime vuonna ilma oli hieman kylmempi ja ihmisethän lähtevät aika lailla sään mukaan näihin, Kemppainen kertoi.

Järjestäjien omia kirppiskierroksia piti odottaa iltapäivään saakka, jolloin pahin ryntäys alkaa olla ohitse. Museonjohtaja Lauri Viinikkalan mukaan ensimmäisen tunnin aikana kävijälaskuriin kirjattiin yli 500 kävijää ja järjestäjillä oli täysi tohina päällä. Keli torstaina oli hieman tuulinen ja viileähkö – eli aika likellä optimaalista.

– Kun sade on poissa, niin väki lähtee liikkeelle. Sitten taas, jos olisi liian aurinkoista, niin ihmiset keksisivät muuta tekemistä. Tämän tapahtuman kannalta tämä on ihan ideaali sää, Viinikkala kertoi ja lisäsi parhaina vuosina kävijöitä olleen noin 2 000.

Ideaaliin säähän oli osattu varustautua ja konttien ja makkarapisteen ympärillä kuului iloista kuulumistenvaihtoa. Kaupankäynti sen sijaan ei ollut räjähdysmäisen vilkasta ensimmäisen tunnin aikana.

– Aika nihkeästi on kauppa käynyt. Paljon kiinnostuneita on käynyt juttelemassa ja ovat luvanneet palata kaupoille, mutta vielä ei ole näkynyt, Heli Hakanen kertoi.

– Tämän kaltaiset tapahtumat ovat meidän tuotteillemme vähän haastavia, kun noin 70 prosenttia asiakkaista on miehiä ja ehkä viidellä prosentilla kaikista asiakkaista on ostohousut jalassa, käsityötuotteita kaupitelleet sastamalaiset Lauri ja Anja Jalo harmittelivat.

Hakanen kasasi myyntipöydän kirppikselle monen vuoden tauon jälkeen. Lähivuosina hän on käynyt tapahtumassa tekemässä löytöjä itse ja muistelee pihan olleen joskus paljon täydempikin.

– Aika vähän tuntuisi olevan myyjiä. Joskus kuusi vuotta sitten täällä oli muistaakseni 200 myyjää ja kenttä aivan täynnä.

Takakonttikirppiksillä kävijöiden kokemusten mukaan tavarat vaihtavat usein paikkaa myyjän autotallista ostajan autotalliin. Tarkkasilmäiset löytävät kuitenkin myös täsmähankintoja laajasta valikoimasta.

– Kenkiä lähdin etsimään ja sellaiset löytyi. Olisi ollut siistejä avaimenperiäkin, mutta ne olivat liian kalliita, Anton Peri kertoi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän