Judokoiden juhlavuosi käynnistynyt mitalisateella

0
Judotreeneissä kuljetaan millintarkkojen otteiden ja hauskanpidon kultaisella keskitiellä. Loimaan Kamppailu-Urheilijoiden jäsenmäärä on vakaassa kasvussa, jäseniä on tällä hetkellä 105.

JUDO on Loimaalla kovassa nosteessa. Loimaan Kamppailu-Urheilijoiden (Budoseura Ippon) 40-vuotisjuhlavuoden kevät on judokoille ollut melkoista mitalisadetta. Helsingissä maaliskuussa järjestetyistä alempien vöiden mestaruuskilpailuista ja Hontai Shiaista tuomisina oli yhteensä kolme kultaa, kaksi hopeaa ja neljä pronssia. Hämeenlinnasta loimaalaisjudokat nappasivat edellisenä viikonloppuna kaksi kultaa, viisi hopeaa ja pronssin.

– Käytännössä nuo Helsingin alempien vöiden kisat olivat SM-kilpailut. Erittäin hyvä suoritus pieneltä seuralta, Kamppailu-Urheilijoiden judovalmentaja Aleksi Välimäki iloitsee.

Kilpailumenestyksen taustalta löytyy normaali resepti. Jäsenmäärän kasvun myötä treenien taso on noussut entistä korkeammalle ja into kilpailemiseen on saatu herätettyä.

– Ei jäsenmäärässä ole ollut mitään räjähdysmäistä nousua, mutta jokaiselle lajille tullut vuosittain muutama uusi harrastaja, niin se on aika paljon. Tärkeintä tietysti on, että saadaan vanhat pysymään lajin parissa. Mielestäni siinä on onnistuttu aika hyvin.

Kamppailu-Urheilijoiden judon graduoitsija, eli vyökokeita järjestävä ja vyöarvot myöntävä 6. danin Anne Åkerblom korostaa treenikaverien tärkeyttä lajin mielekkyydessä. Kun samantasoisia ja -kokoisia kamppailijoita on treeneissä riittävästi, treenien monipuolisuus kasvaa kuin itsestään, eikä harjoittelu ole koskaan tylsää.

– Sen vuoksi olenkin äärettömän iloinen siitä, että Elli (Silokangas), Oskari (Kotiranta) ja Aleksi ovat saaneet tämän kilpailutoiminnan pyörimään näin hyvin. Kilpailuissa näkee miten muut tekevät asioita, ja sieltä saa kavereita, joiden kanssa sitten tulee lähdettyä leireille kotisalin ulkopuolellekin.

Åkerblom aloitti judon vuonna 1976 ja muutti Loimaalle 1994, joten hän on saanut seurata loimaalaisten judo-otteita jo 30 vuoden ajan. Oman vyöarvonsa hän korotti lokakuussa 6. danin punavalkoiseen vyöhön.

– 6. danin naisia on Suomessa lisäkseni vain maajoukkuekaverini ja erittäin hyvä ystäväni Jaana Ronkainen Oulusta, urallaan 13 SM-kultaa ja kaksi EM-hopeaa sekä vuoden 1992 Barcelonan kesäolympialaisiin osallistunut Åkerblom kertoo.

Seura juhlistaa 40-vuotista historiaansa neljän lajin kesäleirillä kesäkuun puolivälissä. Lajeina ovat judo, karate, kobujutsu ja lukkopaini ja jokaiseen lajiin on tulossa valmentaja Suomen ja Ruotsin huipulta. Yuishinkai karatea ja Ryukyu kobujutsua leirillä ohjaavat Suomen ja Ruotsin päävalmentajat Ilpo Jalamo 7. dan ja Matts Andersson 6. dan, judoa ohjaa 6. danin Juha Vainio ja lukkopainia kaksinkertainen Euroopan mestari Perttu Tepponen.

Leirillä on luvassa ohjelmaa myös kaikille lajeista kiinnostuneille. Muun muassa lajikokeiluja ja näytöksiä.

– Meillä on silloin koko Hirvihovi käytössä. Kentälle tulee toinen tatami ja sitten karate- ja kobujutsuharrastajat pystyvät tekemään osan treeneistä myös ilman tatamia, eli meillä on kolme osiota käytössä, Välimäki kertoo.​

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän