Saadaanko Loimaalle pian tuoreita talousosaajia? – Kahdeksasluokkalaisten joukkue matkaa tiistaina Helsinkiin taloustaitokisoihin

0
Hirvikosken yhtenäiskoulun kahdeksasluokkalaiset Lotten Levonen, Sara Kulmala, Arne Stevanovic, Anni Kujanpää ja Kaisa Kujanpää osallistuivat Helsingissä järjestettyyn valtakunnalliseen Taloussankari-kilpailuun. Ennen kisaa opettaja Hannu Hirvonen antoi viime hetken vinkit lähtijöille. (Kuva: Sari Holappa)

LOIMAA/OPINTIE Hirvikosken yhtenäiskoulun kahdeksatta luokkaa käyvät Lotten Levonen, Anni Kujanpää, Kaisa Kujanpää, Sara Kulmala ja Arne Stevanovic selvittivät tiensä valtakunnallisen Taloussankari-kisan loppukilpailuun. Viidettä kertaa järjestettäviin kisoihin osallistui tänä vuonna yli 130 koululuokkaa ympäri Suomea, mistä kymmenen parasta joukkuetta meni jatkoon. Alkukarsinnat käytiin koulussa mobiilipelin avulla ja yhtenäiskoulusta karsintoihin osallistui kolme joukkuetta.

Loppukilpailu käydään Helsingissä Nordean pääkonttorissa 7. päivä toukokuuta. Taloussankari-kilpailun järjestävät yhteistyössä Nordea, Pörssisäätiö, Nuorten talous sekä Yrittäjyys nyt.

HISTORIAN ja yhteiskuntaopinopettaja Hannu Hirvonen sanoo, että koulusta on aina saatu porukka kasaan ja neljä kertaa on onnistuttu pääsemään loppukahinoihinkin. Hän ei kuitenkaan ota kunniaa hyvästä menestyksestä, vaan sanoo oppilaiden tekevän itse kaiken työn.

– Ennen alkukarsintoja koulussa harjoiteltiin vain yksi tunti, ja muuten he ovat pelanneet ja harjoitelleet itsenäisesti.

Alkukarsinnoissa oppilaiden piti tietää talouteen liittyviä kysymyksiä, kuten mitä tarkoittaa nettopalkka tai korkoa korolle -ilmiö. Laskuja ei sen sijaan vielä ollut, mutta Hirvonen sanoo niitä tulevan kyllä loppukilpailussa.

VIISIKON muodostama joukkue kantaa nimeä Raharitarit. He kertovat valmistautuvansa ensi tiistaina järjestettävään kisaan opettelemalla muun muassa talouteen liittyviä käsitteitä ja asioita.

– Isä on esimerkiksi opettanut sijoittamisesta, että miten se toimii ja millaisiin yrityksiin kannattaa sijoittaa, Anni Kujanpää kertoo käytännönopeista.

Lotten Levonen puolestaan aikoo pelata mobiilipeliä, kerrata käsitteitä ja kysellä vanhemmilta. Hän epäilee, että vaikeinta kisassa tulee olemaan laskut.

– Matematiikka ei ole suurin vahvuuteni.

Kovan treenin lisäksi nuoret tietävät, että kisassa punnitaan myös hermot.

– Alkukarsinta ei ollut oikeastaan yhtään hankala, mutta me rupesimme vaan turhaan hätäilemään, Arne Stevanovic toteaa.

Hirvonen tietää puolestaan entisten vuosien perusteella, että loppukisassa tarvitaan juuri stressinsietokykyä, sillä tehtävärasteilla saa olla vain tietyn ajan.

NUORET uskovat kisasta olevan hyötyä myös tulevaisuudessa, vaikka voittoa ei nyt tulisikaan. Sara Kulmala sanoo, että häntä kiinnostavat talousasiat muutenkin, ja pelin myötä tieto on vain lisääntynyt.

– Tässä on tullut sekä uutta asiaa että vanhan kertausta.

Taktiikakseen Raharitarit paljastavat muutaman seikan. Hyvää tiimityötä he pääsivät harjoittelemaan jo alkukarsinnoissa, ja sitä tullaan jatkamaan Helsingissäkin. Myös rauhallisuus ja perusteellinen valmistautuminen ovat heidän mielestään tärkeitä.

– Uskon, että päivästä tulee joka tapauksessa hauska, koska meillä on niin hyvä kaveriporukka, Kaisa Kujanpää tiivistää joukkueen tunnelmat.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän