Kettinkitehdas rakentaa tuotantolinjan metsäkoneteloille

0
Nordic Tractionin tehdas sijaitsee Hirvikoskentiellä. Laajennuksen valmistuttua tuotantotiloja on noin 10 000 neliötä.

LOIMAA Nordic Traction oy kasvattaa tuotantotilojaan 2 300 neliöllä. Uusissa tiloissa aletaan valmistaa metsäkoneteloja, joita Nordic Traction Groupin tytäryhtiö Clark Tracks Ltd. on tähän asti valmistanut Skotlannin Dumfriesissa.

Investoinnin mittaluokka on miljoonia euroja. Tämän tarkempaa hintalappua Nordic Traction oy:n sekä konsernin toimitusjohtaja Tero Järvinen ei halua laajennukselle antaa.

– Tämä on ollut kiireinen vuosi. Ajoitus oli kuitenkin hyvä, sillä kaupallisesti nyt on hiljaisempi aika. Kun kasvu lähtee käyntiin, olemme jo vieneet tämän projektin loppuun. Keskellä kuuminta markkinasykliä tämä hanke ei olisi ollut mahdollinen.

Rakennustyömaasta vastaa Markku Helander tiimeineen. Teollisuushalli kootaan elementeistä, ja sen on tarkoitus valmistua ennen talvea. Työt käynnistettiin keväällä.

– Aloitamme toimintojen siirron asteittain uuteen halliin jo ennen talvea. Tuotantokoneiston siirto Skotlannista tapahtuu loppuvuonna, ja tavoitteena on, että tammikuussa tuotanto on täysin siirtynyt Skotlannista Suomeen, Järvinen kertoo.

Laajennuksen jälkeen tuotantoneliöt lähestyvät 10 000:ta. Järvinen kuitenkin muistuttaa, että 138-vuotiaan tehtaan tiloissa on myös sellaisia osia, jotka eivät vastaa nykyajan tarpeita.

Skotlannissa on työskennellyt muutamia kymmeniä työntekijöitä. Keskittämisen myötä Loimaalle syntyy jonkin verran työpaikkoja, mutta rekrytointitarvetta tarkastellaan Järvisen mukaan seikkaperäisemmin kesälomien jälkeen.

– Aiomme osittain käyttää nykyistä organisaatiota telatuotantoon. Meillä on kaksi eri tuoteryhmää, joiden tilauskanta voi olla erilainen, joten tilanteisiin voidaan vastata joustavasti siirtämällä ihmisiä tilauskirjan mukaan tuotantolinjalta toiselle.

Osa Skotlannin työvoimasta on Järvisen mukaan ilmaissut halukkuutensa siirtyä Suomeen töihin lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa. Toimitusjohtajalla on vahva usko siihen, että työvoiman tarve saadaan täytettyä. Lisäkäsien tarve kohdistunee erityisesti hitsareihin ja automaatio-osaajiin.

Ammattilaisten löytämistä helpottavat Loimaan teknologiaklusterin verkostot sekä Nordic Tractionin kokemus aiemmista palkkauksista.

– Meidän henkilöstöpolitiikkamme on ollut, että työn opetamme, asennetta emme.

Konsernin tuotekehityspuoli keskitettiin Loimaalle kaksi vuotta sitten, ja käynnissä olevan muutoksen myötä Skotlannin tehdas on kolmas Loimaan tehtaaseen sulautettava tuotantolaitos 25 vuoden aikana.

Skotlannin tehtaan sulkemisen ratkaisivat Suomen eduksi kasvava energiaomavaraisuus, energianhinnat ja suomalainen kestävyysajattelu. Myös asiakkaat ovat lähempänä. Metsäkonealan ydinmarkkinat ovat Pohjoismaissa.

Nordic Tractionin tuotannosta 65–70 prosenttia menee vientiin. Viennissä on kasvupotentiaalia, ja Järvinen uskoo, että ensi vuonna sen osuus voi kasvaa 75 prosenttiin. Yhtiö tähyää kasvua erityisesti Pohjois-Amerikassa.

– Meillä on globaalisti noin 25 aktiivista maata.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän