Nuoret taputtivat valtuustossa aloitteelle Pride-liputuksesta

0
Nuorisovaltuuston aloite esitettiin kaupunginvaltuustossa toukokuussa. Kuvassa ovat nuorisovaltuuston puheenjohtaja Roper Penter (toinen vas.) sekä Lauri Korkeakangas, Samuel Revo sekä Erica Savila. LL ARKISTO / KATI UUSITALO

Loimaa/Sarka-museo

Loimaan kaupunginvaltuuston kokouksessa oli paikalla myös joukko nuoria, jotka taputtivat, kun Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Roger Penter esitti aloitteen sateenkaariliputuksesta Loimaan omissa keskeisissä lipputangoissa kansainvälisenä Pride-päivänä perjantaina 28. kesäkuuta.

– Sateenkaariliputuksen järjestäminen on tärkeä symbolinen ele, joka ei ole yhtään keneltäkään pois. Se osoittaa, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat kuntalaiset ovat yhtä tervetulleita ja hyväksyttyjä kuin muutkin, aloitteessa todetaan.

Nuoret kertoivat tulleensa paikalle osoittamaan tukea heidän mielestään tärkeälle asialle.

– Antamaan läsnäololla painoa Rogerin sanoille, Lauri Korkeakangas totesi ja Erica Savila, Samuel Revo ja Krista Väisänen toivoivat yleistä huomiota asialle, josta puhutaan heidän mukaansa nuorten keskuudessa todella paljon.

Erica Savila kertoi, ettei ole aiemmin ollut valtuustossa ja halusi nähdä, miten asiat siellä menevät.

– Haluamme tuoda esiin, että nuoria kiinnostaa päätöksenteko, emmekä vain katso asioita sivusta, he sanoivat.

Se tuntui hyvältä, että osa valtuutetuista osoitti tukea asialle ja että nuoria kiitettiin osallistumisesta.

– Positiivista oli sekin, että ei tullut yhtään aloitetta vastaan ollutta puheenvuoroa.

Aloitteen puolesta puhuivat valtuutetut Maarit Koivisto (vas.) ja Marke Tissari (sd.).

– Ihmisoikeudet eivät ole nollasummapeliä, Maarit Koivisto sanoi ja totesi olevansa valtuuston edessä jo kolmatta kertaa puolustamassa liputusta ja vähemmistöjen asiaa.

Marke Tissari muistutti, että Loimaankin on viestittävä yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa, ja toivoi aloitteelle nopeaa käsittelyä, jotta ”liput saataisiin ajoissa salkoon”.

 

Nuoret ovat tietoisia siitä, että muutaman viime vuoden aikana sateenkaariliputuksesta on tehty useampi aloite, mutta ne eivät ole menneet läpi ja liputukseen ei ole ryhdytty.

– Se ei ole modernia yhtään ja näyttää selvän viestin maailmalle, ettei Loimaa ota tätä juttua tosissaan, Roger Penter sanoo ja muut nuoret komppaavat.

Aloitteen mukaan pride-päivänä liputtamalla Loimaankin on mahdollisuus näyttäytyä modernina, edistyksellisenä, länsimaisena ja elinvoimaisena toimijana niin nykyisille kuntalaisilleen kuin myös muille ulkopuolisille tahoille, kuten tulevaisuuden yhteistyökumppaneille ja kaupunkiin sijoittumista harkitseville yrittäjille ja asukkaille.

– Kertaamme myös Loimaan kaupunkistrategiassa mainittuja Loimaan arvoja, joiden mukaan se on sitoutunut toimivan asukaslähtöisesti, yhteistyökykyisesti, uudistavasti ja vastuullisesti, aloitteessa muistutetaan.

Jos aloite ei nytkään mene läpi, nuoret arvioivat päätöksen vaikuttavan Loimaan imagoon sekä siihen, millä mielellä nuoret kertovat olevansa Loimaalta – liputtamatta jättäminen kun tuntuu heistä nololta.

Viimeksi aloite liputuksesta hävisi kaupunginhallituksessa äänin 8–3 ja hallitus linjasi, ettäkaupunki liputtaa virallisten liputuspäivien lisäksi vakiintuneina liputuspäivinä sekä sisäministeriön liputussuosituksen mukaisina päivinä. Hallitus perusteli liputuskäytäntöjään koskevaa kantaansa yhdenvertaisuuden ja tasa-arvoperiaatteiden noudattamisella (LL 14.2.2023).

Sivistyslautakunta oli aiemmin todennut, että kaupungin on päätettävä periaatteellisesti kantansa pride-liputusta laajemmin myös muiden vähemmistöryhmien, kuten romanien ja saamelaisten, liputuskäytäntöjen osalta. Lautakunnassa liputusaloite hävisi äänin 5–4 ( LL 17.12.2022).

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän