Loimaan Rotaryklubi täytti 75 vuotta

0
Piirikuvernööri Aaro Söderlund (kuvassa oikealla) kävi maanantaina Loimaan Rotaryklubin 75-vuotisjuhlallisuuksissa luovuttamassa huhtikuussa 60 vuotta täyttäneelle Loimaan klubin presidentti Katja Jalasjoelle (vasemmalla) viirin ja Heikki Salmiselle pinssin 60 vuoden taipaleesta Rotaryklubin jäsenenä. Salmisen vierellä vaimo Eeva.

LOIMAA Palvelu itsekkyyden edelle. Tätä mottoa on Loimaalla voinut kuulla jo 75 vuoden ajan, kun Loimaan Rotaryklubi vietti vuosipäiväänsä perjantaina.

Juhlallisuudet vietettiin juhlakokouksen merkeissä jo maanantaina. Loimaan Rotaryklubi kuuluu piiriin D1410, jonka piirikuvernööri Aaro Söderlund oli saapunut luovuttamaan kunniamerkkejä ja tuomaan Rotary Internationalin presidentti R. Gordon R. McInallyn tervehdyksen 75-vuotiaalle Loimaan yhdistykselle.

– Loimaan klubi edustaa kooltaan aika hyvin piirimme keskiarvoa. Jos peilaa maailmanlaajuiseen jäsenmäärään, niin meidän piirissämme pitäisi olla noin 50 jäsentä, mutta jäseniä on 1 800, Söderlund kertoi.

Huhtikuussa 60 vuotta täyttäneelle Loimaan klubin presidentti Katja Jalasjoelle Söderlund luovutti viirin. Tilaisuuden varsinainen juhlasankari oli Heikki Salminen, jolle tuli tammikuun ensimmäinen päivä täyteen 60 vuotta Rotaryklubin jäsenenä.

– Tämä toiminta kasvattaa ihmisenä ja lisää ymmärrystä maailmasta. Paljon on Rotaryklubin kautta tullut veljiä ja olen sen verran kauan ollut mukana, että monet niistä veljistä on jo kannettu hautaan, Salminen sanoi.

Vanhan koulukunnan mieheksi itseään kuvaileva Salminen kertoo klubin toiminnan muuttuneen paljon hänen mukanaolonsa aikana. Hän mainitsee klubin olleen alkuaikoina paljon virallisempi pukukoodeineen, ja myös kokouksiin osallistuminen oli, jos ei pakollista, niin ainakin suositeltavaa.

– Jos kokouksesta oli kahdesti pois ilmoittamatta, niin sai rotaareista monoa. Aikoinaan jokaisessa kokouksessa joku jäsenistä piti jonkun esitelmän. Tämä oli hyvä tapa saada tietoa ennen Googlea, ja harmikseni tämä piirre on pikkuhiljaa hiipunut.

Loimaan Rotaryklubissa on tällä hetkellä 26 jäsentä, joista viisi on naisia. Jäsenten ikähaitari on 44-vuotiaasta 90-vuotiaaseen, ja nuorten sitoutuneiden jäsenten löytäminen on Salmisen mukaan ollut haasteellista jo pitkään, kuten nykyään yhdistystoiminnassa yleensäkin.

– Yhteen aikaan ovi kävi niin tiuhaan molempiin suuntiin, että väkisinkin aloin ajattelemaan, ettei täällä oikein viihdytty.

Paul Harrisin Chicagossa vuonna 1905 aloittama Rotary-verkosto rantautui Suomeen 1926, kun Helsinkiin perustettiin ensimmäinen klubi. Vuonna 1949 perustettu Loimaan Rotaryklubi on Katja Jalasjoen mukaan tänä päivänä loistava paikka hyvän tekemiselle niin paikallisesti kuin kansainvälisesti.

– Jäsenhankinnan ja jäsenten pysyvyyden ehdoton edellytys on monipuolinen toiminta, johon jäsenten on helppo tulla mukaan ja sitoutua. Ja kun klubi toimii, siitä on helppo kertoa ympäröivälle yhteiskunnalle.

Loimaan Rotaryklubi edistää ja tukee monin tavoin erilaisten projektien käynnistymistä sekä tekee paljon yhteistyötä myös paikallisten yhdistysten ja yritysten kanssa. Yhtenä esimerkkinä oli helatorstaina yhteistyössä Rovio Pet Foodsin kanssa järjestetty epävirallinen koiranäyttely Match Show.

– Toimintamme on paikallista, mutta myös kansallista ja kansainvälistä, Jalasjoki kertoo.

Tarvittaessa rotareilla on ”ystävä, jolle kilauttaa” jokaisessa klubissa ympäri maailman.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän