Novidassa juhlistettiin Taitaja-kisojen pronssimitalisteja

0
Ammattiin opiskelevien valtakunnallisista Taitaja-kisoista saatiin tänä vuonna Loimaan Novidaan ensimmäiset kauneudenhoito- ja logistiikka-alan mitalit, kun keskellä kilistelevät Angelika Niit ja Jonne Alanen sijoittuivat omissa ammattisarjoissaan pronssille. Opettajina ja valmentajina toimivat Päivi Koskelin-Luhtala ja Jari Salonen. SARI HOLAPPA

LOIMAA/MYLLYKYLÄNTIE Loimaan Novidasta kauneudenhoitoalalta tänä keväänä valmistuva Angelika Niit sekä logistiikan tutkintoa toista vuotta suorittava Jonne Alanen tekivät historiaa viime viikolla nappaamalla pronssia Taitaja 2024 -kisoista.

– Ne olivat Loimaan Novidassa näiden alojen kaikkein aikojen ensimmäiset mitalit, koulutuspäällikkö Satu Kaurala kehuu hienoa saavutusta.

Kaksikosta Niit on jo vanha konkari, sillä hän on ollut kilpailuissa kahdesti ennen tätä sijoittuen ensimmäisellä kerralla kuudenneksi ja toisella kerralla viidenneksi. Alanen taas oli kisoissa ensimmäistä kertaa.

Loimaalta finaalipaikan saivat lisäksi merkonomiksi opiskeleva Oona Viinikainen, joka kisasi asiakaspalvelu ja myynti -sarjassa sijoittuen neljänneksi sekä Noora Maunula, joka sijoittui kuudenneksi kauneudenhoidossa. Koko Novidasta finaaliin pääsi seitsemän opiskelijaa.

Valtakunnallisissa Taitaja-kisoissa mitellään ammattiosaamisen SM-paremmuudesta. Ammattialoja oli tänä vuonna mukana lähes 50.

Vaikka Angelika Niit ja Noora Maunula valmistautuivat kisaan huolella, he olisivat halunneet silti saada enemmän harjoitustunteja kasaan. Nyt Niitin kohdalla valmentautumista vaikeutti samaan aikaan osunut työelämän oppimisjakso sekä oman yritystoiminnan pyörittäminen.

Maunula taas sanoo olevansa kova jännittäjä, ja siksi hän olikin ensin ilmoittanut, ettei lähde finaalimatkalle.

– Onneksi lähdin, koska muuten olisin katunut jälkeenpäin.

Päällimmäisenä hänelle jäi kisasta mieleen helpotuksen tunne tehtävien jälkeen.

– Stressasin tosi paljon, miten kestän paineet, mutta onneksi se meni hyvin.

Niit taas sanoo olleensa aikaisempina vuosina ainoa kauneudenhoitoon osallistunut kisaaja, ja siksi kaverin saaminen mukaan oli hänestä parasta koko asiassa. Molempien lempitehtävä kisassa oli kasvojenhoito, vaikkakin samalla myös vaikein.

– Kisoissa piti tehdä kirkastava kasvojenhoito pigmenttiläiskille, mutta koulussa meillä on ollut vain peruskasvohoitojen harjoittelemista.

Myös erilaiset tuotteet ja työjärjestys toivat oman haasteensa tehtävään.

Kuljetusalan ammattilaiseksi tähtäävälle Jonne Alaselle kolmossija tuli pienoisena yllätyksenä, sillä hän oli ainoa finalisti, jolla ei ollut yhdistelmäajoneuvokorttia.

– Muut olivat kolmannen vuoden opiskelijoita, ja minä ainoa toisen vuoden.

Sen vuoksi myös yhdeksästä tehtävästä yhdistelmäajoneuvon ajaminen tuntui Alasesta vaikeimmalta. Muuten hän sanoo suoriutuneen tehtävistä nopeasti ja päivä eteni hänen mielestään leppoisasti.

– Aikataulu ei ollut mitenkään tiukka eikä yksittäisissä tehtävissä mennyt kovin kauaa.

Logistiikka-alaa hän pitää itselleen sopivana, sillä siinä ei tarvitse olla liian paljon paikallaan.

Kauneudenhoitoalan opiskelijoita valmentanut Päivi Koskelin-Luhtala sanoo, että kisoihin valmentautuminen vaati paitsi hikeä myös verta ja kyyneleitä.

– Kisoissa taas päivät ovat pitkiä, ja suorituksissa vaaditaan tietoa ja taitoa. Myös rohkeutta.

Helpolla ei pääse valmentajakaan. Koskelin-Luhtala sanookin antaneensa kaikkensa.

– Olimme varanneet harjoitteluun 30 tuntia, mutta se meni reilusti yli.

Kokemus oli kuitenkin hänen mielestään antoisa, ja seuraavat kisat siintävät jo mielessä.

– Niihin alamme valmentautua heti ensi syksynä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän