Nuorten taide valtaa Kuukantalon

0
Robert Heikkinen on oppinut piirtämään taitavasti katsomalla nettivideoita.

Loimaan Kuukantalossa nuorten taide pääsee esille monipuolisella kattauksella. Neljäntoista taiteentekijän töiden joukosta löytyy niin eri maalaus- ja piirustustekniikoilla työstettyjä töitä kuin puusta tai savesta valmistettuja veistoksia.

12-vuotias Robert Heikkinen toi näyttelyyn lyijykynällä piirtämiään henkilökuvia.

– Haluaisin olla aikuisena artisti ja tehdä taidetta. Olen piirtänyt ihan taaperosta asti. Minusta on kiva piirtää ihmisiä. Pienenä piirsin paljon myös autoja ja lentokoneita, Heikkinen sanoo.

Heikkinen on opetellut piirtämään katsellessaan videoita Youtubesta.

– Uusin teoksistani valmistui tänään. Minulta loppui akku kesken piirustusvideon, joten hiukset sain keksiä aika pitkälle itse hahmolleni. On varmaan hyvä improvisoida hieman enemmän muutenkin jatkossa, Heikkinen pohtii.

Pöytyäläinen Jani Grönlund, 27, valmistaa puusta veistoksia ja muun muassa lusikoita. Yksi iso puinen käsi, jonka hän on veistänyt, toimii hedelmäkulhona.

– Tässä kädenmallisessa kulhossa banaanit näyttävät aika pieneltä. Katselin omaa kättäni ja mietin, että haluan todellakin toteuttaa oman käden puusta. En halua tehdä vain taidetta, vaan että sillä taiteella on myös jotain käyttöarvoa. Haluan tehdä tuotteita, jotka ovat koristeellisia, Grönlund toteaa.

Lisäksi Grönlund on valmistanut moottorisahalla ja rälläkällä puukulhoja ja sitten niitä on poltettu.

– Olen halunnut tuoda esille puun sielua. Opin veistotekniikoita muun muassa katsomalla Youtubea iltaisin, ja erityisesti koronan aikaan innostuin tästä, kun aikaa tuli enemmän.

Kuukausi sitten Hämeenlinnasta Hirvikoskelle työkuvioiden vuoksi muuttanut Taru Rantanen, 27, toi ensimmäistä kertaa esille omia töitään Loimaalla. Hän halusi samalla tulla tutustumaan paikalliseen taideseuraan.

– Toin näyttelyyn sekatekniikalla tekemiäni töitä. Olen kaivertanut ensin levylle ja sitten vedostanut sillä kuvaan mekon, ja tanssijan ääriviivat olen piirtänyt tusseilla.

Rantanen on koulutukseltaan graafinen suunnittelija, ja hän kertoo piirtäneensä lähes koko elämänsä ajan.

– Äitini on taiteilija ja olemme yhdessä piirtäneet paljon lapsena, alun perin Porista kotoisin oleva Rantanen kertoo.

13–30-vuotiaille nuorille suunnatun näyttelyn järjestää Loimaan Taideseura ry yhdessä Loimaan kaupungin nuorisopalvelujen kanssa.

– Näyttely on kaikille nuorille avoin ja ilmainen. Haluamme kannustaa nuoria tekemään taidetta ja tuomaan sitä esille. Nuorten työskentely on usein todella kokeilevaa ja tekijöitä on todella monenlaisia. Näin myös joka vuosi näyttely on erilainen, Heini Kulmanen Loimaan Taideseurasta sanoo.

Avajaiset Kuukantalossa (Kuukankuja 1) su 19.5. klo 14–17. Näyttely auki 19.5.–26.5. ma-pe klo 16–18, la suljettu, su 14–17.

Marianne Rovio

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän