Oripää on yrittäjäystävällisyydessä maakunnan ja maan kärkeä

0
Kuva: LL arkisto/Kati Uusitalo.

Varsinais-Suomi

Kati Uusitalo, Taina Saarinen

Suomen Yrittäjien Kuntabarometri selvittää kahden vuoden välein Suomen yrittäjäystävällisimmät kunnat kysymällä yrittäjiltä heidän mielipiteitään kotikuntansa toiminnasta. Oripää on pienten kuntien sarjassa Varsinais-Suomen yrittäjämyönteisin kunta ja koko maassakin sijalla 4.

Noin 1300 asukkaan Oripäässä yrittäjät arvioivat elinkeinopolitiikan aseman kunnassa koko maan parhaaksi: kokonaisarvosana on 4,82, Varsinais-Suomen Yrittäjistä todetaan.

– Kaikki vastaajat ovat arvioineet oripääläisen päätöksenteon yrityslähtöisyyden erittäin hyväksi tai hyväksi. Tämä on poikkeuksellista.

Oripään kunnanjohtaja Timo Tolppanen nostaa esimerkiksi yrittäjien kunnan yhteistyöstä Okra-messujen järjestämisen, jonka puitteissa kunnan toimijat tekevät paljon yhteistyötä.

– Tahdon kiittää Oripään yrittäjiä ja kuntabarometriin vastanneita. Ilman yrittäjiä ei ole kuntaa. Oripäässä yrittäjien on helppo lähestyä kuntaa ja päätöksenteossa sekä hankinnoissa pohditaan myös asioiden vaikutusta paikallisiin yrittäjiin. Vuoropuhelu ja yhteydenpito on tiivistä ja yhteisellä elinvoimalupauksella kunta ja yrittäjät edistävät aktiivisesti yrittäjäystävällistä ilmapiiriä ja yrittämisen olosuhteita.

Oripään yrittäjien puheenjohtaja Mika Nieminen on hyvillä mielin barometrin tuloksesta.

– Hienolta tuntuu tietysti. Hyvä sijoitus kertoo, että kunnalla ja kunnan yrittäjillä on Oripäässä hyvät ja suorat välit.

Nieminen sanoo, että yrittäjien on Oripäässä helppoa lähestyä kunnan edustajia ja asiat toteutetaan nopeasti.

– Me yrittäjät ollaan myös kerrottu hankkeistamme etukäteen kunnalle.

Oripään yrittäjät ry:ssä on runsaat 30 jäsentä.

Varsinais-Suomi on Kuntabarometrin mukaan maan kolmanneksi yrittäjämyönteisin alue jaetulla sijalla Keski-Suomen kanssa. Varsinais-Suomen kuntien elinkeinopolitiikasta saama kokonaisarvosana on 3,26. Luku on hieman noussut kahden vuoden takaisesta. Lieto on voittanut keskisuurten kuntien sarjan nyt viisi kertaa peräkkäin ja suurten kaupunkien sarjassa Turku on sijalla 11 ja Salo sijalla 17.

Taloustutkimus kysyi Suomen Yrittäjien toimeksiannosta yrittäjiltä mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta eri osa-alueissa asteikolla 1–5. Tarkastelussa olivat kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys, hankinnat, yrityspalvelut, elinkeinopolitiikan asema kunnassa, infrastruktuuri, koulutus ja osaaminen, arvio kunnan elinkeinopolitiikasta, kunnan puoleensavetävyys, kunnan oman toiminnan avoimuus ja markkinoille meno, yritysvaikutusten arviointi, monipaikkaisuus ja ulkomaisen työvoiman saanti.

Kysely tehtiin 1.2.–8.4.2024, ja siihen vastasi 9627 yrittäjää eri puolilta Suomea. Varsinais-Suomi keräsi Kuntabarometrissa kirkkaasti eniten vastauksia, yhteensä 1298. Liedossa vastaajia oli 50 ja Oripäässä 17. Yrittäjien kuntabarometri julkaistaan joka toinen vuosi. Alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset julkistettiin tiistaina Kunnallisjohdon seminaarissa Turun Logomossa.

FAKTA

Yrittäjäystävällisimmät kunnat Varsinais-Suomessa

1. Oripää 4,82

2. Lieto 4,24

3. Aura 4,13

4. Naantali 4,04

5. Raisio 4,02

6. Kaarina 3,78

7. Uusikaupunki 3,67

8. Marttila 3,65

9. Kemiönsaari 3,63

10. Kustavi 3,60

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän