Päivitykset ovat tarpeellisia

0
KUVA: LL Arkisto/TS, Mikael Rydenfelt

Kun uutinen Helsingin kaupungin järjestelmiin kohdistuneista tietomurroista tuli, oli kuin olisi lukenut Viikon vieras -juttuamme loimaalaisesta, kansainvälisesti palkitusta tietojärjestelmäasiantuntija Janne Tapiosta ( LL 27.4.) uudelleen.

Janne Tapio kehotti jutussa tekemään laitteiden ja järjestelmien päivitykset suositusten mukaisesti, jotta tietoverkkorikolliset eivät pääse käyttämään järjestelmien haavoittuvuuksia hyväksi. Monimutkaisissa järjestelmissä kun on niitä sekä järjestelmissä itsessään että meidän käyttäjien vuoksi – haksahdamme tietojenkalasteluviesteihin kun emme vaikkapa hoksaa, että lähettäjä ei olekaan käyttämämme palvelu tai yritys, vaan vain sen hyvin matkittu kopio.

Helsingin tietomurtoa on arvioitu yhdeksi suurimmista kuntasektorilla tapahtuneista ja sen seurauksena useissa kunnissa (ja varmasti monissa muissakin organisaatioissa) lisäkartoitettiin omien tietojärjestelmien tilaa ( Turun Sanomat 15.5.).

Järjestelmien ylläpitäjien ja rikollisten välillä on kilpajuoksu haavoittuvuuksien etsimisessä. Verkkorikollisuus on maailmanlaajuinen teollisuudenala ( LL 14.3.) – eli resursseja sillä on.

Jokaisen on hyvä päivittää itsensäkin välillä tietoturvan suhteen, ja päivittää erilaiset käyttämänsä laitteetkin aina, kun ne sitä ehdottavat – päivityksillä, eli korjatuilla ohjelmistoversioilla tukitaan ”reikiä”, haavoittuvuuksia, joita rikolliset voivat käyttää hyväkseen. Useat laitteet ajavat päivityksiä automaattisesti muuten silloin, kun ne sammuttaa ja käynnistää uudelleen.

On syytä toivoa, että kaikki käyttämämme palvelut ja niiden tuottajat suhtautuvat vakavasti tietoturvaan. Niin on syytä tehdä jokaisen meistä myös itse.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän