Pieniä vinkkejä, jotka vaikuttavat vähän

0
TS/EERO SAARIKOSKI

Kaikki Suomen lumet, joet ja sateet laskevat lopulta Itämereen. Yleensä katsomme kartalta, kuinka kaikki maapallon meretkin ovat oikeastaan samaa merta, jonka eri osat ovat saaneet eri nimiä.

Toimin ympäristökasvattajana eri-ikäisten lasten ja nuorten kanssa. Haluan varmistaa, että jokainen tajuaa viimeistään vierailuni aikana, että kaikki luonnossa on yhtä tai vähintään yhteydessä. Siksi yksi muutos saa usein liikkeelle myös toisen.

Nuoret tuntevat keskimäärin melko hyvin ympäristöön ja ilmastoon liittyviä ongelmia, ja monet ovat aidosti huolestuneita niistä. Minulle on tärkeää jakaa ajankohtaista tietoa, sillä olen huomannut, että sekä ympäristönsuojelua kannattavat että sitä vastustavat käyttävät usein vääristyneitä tai vanhentuneita väittämiä näkökulmansa puolustamiseksi.

Annan koululaisille vinkkejä, miten voimme kaikki pitää merestä parempaa huolta. Joskus mietin, että hahmottavatko he asioiden merkitykset ja niiden väliset suhteet. Kannattaa olla roskaamatta. Vielä tehokkaampaa olisi, että kaupungit vaihtaisivat puistojen roskikset sellaisiin malleihin, etteivät linnut ja tuuli voisi levittää roskia ympäriinsä. Toisaalta roskaaminen ei lisää sinilevän määrää saati aiheuta meren rehevöitymistä.

Mieluummin jaan konkreettisia neuvoja arkeen kuin annan koululaisten luulla, että meren turmeltuminen on välttämätöntä eivätkä he voi vaikuttaa siihen itse. Ilokseni viime päivinä on julkaistu paljon uusia projekteja, jotka kannustavat kaupunkilaisia toimimaan ympäristön puolesta myös oman kodin ulkopuolella.

Helsingin kaupunki julkaisee pelin, jossa helsinkiläiset voivat tienata pieniä summia kitkemällä vieraslajeja. Turun kaupunki aikoo rahoittaa nuorten omia ilmastoprojekteja, jotka auttavat kaupungin tavoitteessa saavuttaa hiilineutraalius vuosikymmenen loppuun mennessä.

Joskus antamani vinkit ympäristönsuojeluun tuntuvat naurettavan pieniltä valtavien ongelmien edessä. Silloin muistutan itseäni siitä, että luonnossa pienet muutokset esimerkiksi lämpötiloissa voivat muuttaa tasapainoa suuresti. Siksi olenkin koonnut loimaalaisille muutamia kesäisiä vinkkejä, joita voi tehdä helposti ja jotka auttavat ylläpitämään ympäristön puhtautta ja terveellisyyttä.

Uimarit eivät juurikaan pohdi sitä, millaista kemikaalikuormaa kantavat ihollaan. Fysikaalinen aurinkorasva toimii yhtä tehokkaasti kuin kemikaalinen, mutta kuormittaa vähemmän ihoa ja ympäristöä.

Olen itsekin siivonnut roskia, ja se on yllättävän koukuttavaa puuhaa, vähän kuin sienestäminen tai panttipullojen keräily. Jokainen roska puhdistaa vesistöjä hieman.

Hyönteisten määrä on vähentynyt maailmanlaajuisesti osittain siksi, että niiden elinympäristöt ovat vähentyneet. Myös linnut kaipaavat aiempaa enemmän linnunpönttöjä pesäkolojen harventuessa. Hyönteisiä voi auttaa askartelemalla hyönteishotellin, lintuja nikkaroimalla pöntön.

Yksi hyvä tapa auttaa hyönteisiä on jättää osa nurmikosta ajamatta ja suosia ilman bensaa toimivaa ruohonleikkuria. Silloin myös puutarhan antimet ja villiyrtit keräävät vähemmän myrkyllisiä kemikaaleja.

Emilia Voltti

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän