Punkalaitumella laskeuduttiin kohti kesää

0
Perinnekäsitöiden taitaja Marja Juhe kertoi käsitöiden arvon olevan nousussa, vaikka nyplääminen ei yleinen taito enää olekaan. Mirja Hynnä ihaili pitsiä ja sen tekemistä.

PUNKALAITUMELLA laskeuduttiin koko kylänraitin voimin kohti suvea, kun kaikenikäisten Laitumelle lasku -tapahtuma valtasi paikkakunnan kesäisine huvituksineen.

Kaupan edustalle oli poikkeuksellisesti saatu liikennevalot, kun Lasten liikennekaupungissa pääsivät pikkukuskit harjoittelemaan turvallista kulkemista liikenteessä. Armi, 4, ja Veikko, 5, kurvailivatkin ainakin 20 kierrosta erilaisilla autoilla. He kertoivat kuulleensa, että stop-merkin kohdalla tulee pysähtyä ja ettei toisia päin saa tahallaan törmätä kertaakaan.

Isä Sami Multanen kertoi perheen menevän usein pyörillä, joten leikinomainen liikennekasvatus oli siksikin tervetullutta.

– Varmaan täällä oppii kärsivällisyyttä, sääntöjen noudattamista ja sitä, ettei voi vain koheltaa. Monesti ollaan käyty polkuautohommissa Forssassa liikennepuistossa, kun muksut tykkää niin paljon.

Ennen autoilua Multaset olivat syöneet mokkapaloja ja juoneet mehua, seuraavaksi suunnitelmissa oli lastenmusiikin Duo Rokki-Kokin konsertti Pietarinaukiolla. Kotona oli tiedossa Suomen jääkiekkopeli ja herkkuja.

– Kun jotain tapahtuu, pakkohan se on käydä, ja onhan tapahtuma lapsille pirun mukava. Kun on monta pistettä, he viihtyvät koko päivän.

MYÖS VÄHÄ-POURUN vanhan maatilan ympäristö heräsi eloon, kun se avasi menneen ajan tunnelmaa huokuvan pihapiirinsä kävijöille. Tarjolla oli lähiruokaa, kasveja, myyntiä, eläimiä ja työnäytöksiä riukuaidan rakentamisesta käsitöihin.

Marja Juhen ja Christiane Pragan kädet kävivät vimmatulla vauhdilla, kun kaksikko esitteli yleisölle nypläystä. Juhe harmitteli pitsin tekemisen taidon olevan katoavaa kansanperinnettä.

– Paljon on ihailijoita, ja monet sanovat, että ovat aina ajatelleet alkavansa nyplätä sitten, kun ovat eläkkeellä. Mutta sittenhän ei enää näe! Kirpputoreilla myydään paljon nypläystyynyjä tosi halvalla, kun ei näin hidasta viitsitä enää tehdä, Juhe harmitteli ja sanoi käsin tekemisen olevan meditatiivista ajanvietettä.

– Kymmenen minuuttia nypläämistä ennen nukahtamista on päivän parhaita hetkiä, Juhen opissa oleva Praga lisäsi.

Käsityönäytöksiä ihaillut Mirja Hynnä kertoi nypläämisen näyttävän tosi mutkikkaalta ja arvioi, ettei siitä olisi hänen lajikseen.

– On niin hieno katsella, kun joku oikein osaa jotain. Strömsöäkin katson juuri siksi.

IHMISVILKKAUS näkyi eloisana kaupankäyntinä, kiitteli Henna Lahti, jolla oli myynnissä itse tehtyjä soijavaha- ja mehiläisvahakynttilöitä.

– Oon ihan yllättynyt, että näin kesän partaalla menevät kynttilät hyvin kaupaksi, hän hymyili ja vinkkasi, että suveen sopivat hyvin citronella-kynttilät, joilla saa hyvää tuoksua ja karkotettua hyttyset.

Jutusta on korjattu nimivirhe ti 21.5. klo 8: kuvatekstiin Sinikka Karppanen ja Mirja Karppanen, ei Karppinen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän