Ristiaallokko

0

Varhassa on eletty viime aikoina ristiriitaisissa tunnelmissa. Tapahtumat saivat alkunsa 2.5. kun henkilöstölle järjestettiin virkamiesjohdon toimesta tiedotustilaisuus Varhan kiristyneestä taloustilanteesta. Yhtenä keinona nopeiden säästöjen saamiseksi esitettiin koko henkilöstön lomauttamista kahdeksi viikoksi. 7.5. aluehallitus päätti kuitenkin yksimielisesti olla hyväksymättä koko henkilöstöön kohdistuvia lomautuksia, sen sijaan säästöjä yritetään löytää muilla keinoin kuten johtamisjärjestelmän uudelleen tarkastelulla. Hämmennystä asiaan aiheutti se, että lomautuksista oli ehditty viestiä ikään kuin jo päätettynä asiana, vaikka kyseessä oli vain esitys.

Lomautukset eivät ole kestävä tapa hallita taloutta julkisella sektorilla. Kun yksityinen yritys lomauttaa on kyse yleensä siitä, että töitä ei ole. Julkisella sektorilla työt eivät kuitenkaan katoa mihinkään vaan joko odottavat tekijäänsä kasautuneena lomautusten jälkeen tai vaihtoehtoisesti lisäävät työssä olevien jo valmiiksi kovaa työkuormaa. Käytännössä kaikki Varhan toiminnot ovat lakisääteisiä, joten vaikea kuvitella miten nämä tehtävät voitaisiin jättää kahdeksi viikoksi hoitamatta ilman, että lain noudattaminen vaarantuu, hoitojonot kasvavat entisestään ja väestötasolla hyvinvointi heikkenee.

Kun työnantajan edustaja alkaa puhua lomautuksista kokee tavallinen työntekijä asemansa työpaikalla syystäkin uhatuksi. Tilanteessa, jossa oikeasti vaadittaisiin kaikkia puhaltamaan yhteen hiileen vaikean taloustilanteen selättämiseksi ei ole tarpeen enää entisestään lisätä työntekijöiden ahdinkoa. Miten voimme viestiä, että Varha on ”ammattilaisten arvostama” työnantaja kun käytännön toiminta on täysin päinvastaista? Miten voimme puhua työvoimapulasta jos samaan aikaan olisi varaa laittaa kaikki 24 000 ihmistä kahdeksi viikoksi kotiin palkatta?

Sosiaali- ja terveyspolitiikan yksi perusongelmista on se, että aitoja pitkänaikavälin säästöjä aikaan saavat toimenpiteet eivät ole nopeita ja näyttäviä vaan hitaita, vaativat organisaatiolta jatkuvaa uudistumiskykyä ja taustalle paitsi vankkaa tutkimusnäyttöä myös määrätietoista johtamista ja käytännön resursseja toimenpiteiden toteuttamiseksi. Kvartaalitaloudessa ja poliittisen päätöksenteon rattaissa järjestelmä uhkaa näivettää itse itsensä kehittämisen sijaan. Jättimäisen organisaation käynnistäminen vie aikaa ja edelleen Varha törmää jatkuvasti kuntapohjaisen soten ajoilta perittyihin ongelmiin. Lisäksi poukkoileva viestintä antaa vaikutelman siitä, että virkajohto ja poliittinen johto Varhassa painisivat jotenkin eri sarjoissa. Ongelmakeskeisyys ja viestinnän ristiriitaisuus uhkaa hävittää toiminnasta punaisen langan eli sen mitä varten itse asiassa poliittinen johto, virkajohto ja koko henkilöstö Varhassa ylipäätään ovat olemassa, heidän tehtävänään on turvata varsinaissuomalaisten ihmisten terveys, turvallisuus ja hyvinvointi.

Maarit Koivisto (vas.)
Aluevaltuuston 3. varapuheenjohtaja

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän