Seitsemän minuutin valtuusto

0

Loimaa/Sarka-museo
– Oliko ennätys, Loimaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tarja Mäki-Punto-Ristanen (kok.) arveli, kun valtuuston asialistan varsinaiset kokousasiat oli käsitelty seitsemässä minuutissa ja ilman puheenvuoroja.
Hän kertoi valtuustolle, että valmistelussa oli asioita, joita olisi ollut jaettavissa tähän kokoukseen, mutta ne eivät ehtineet mukaan.
– Kesäkuun valtuustossa on sitten pykäliä yllin kyllin.
Valtuustolle saatettiin tiedoksi kaupungin tietotilinpäätös ja valtuusto muutti hallintosääntöä niin, että TE-palveluiden -uudistukseen liittyvien virkojen perustamisesta, haettavaksi julistamisesta ja täytöstä päättää kaupunginhallitus.

Aloitteiden lähetekeskustelussa käytettiin sitten jo puheenvuorojakin. Nuorisovaltuusto jätti aloitteen, jonka mukaan Loimaalla tulee selvittää ajoissa ja turvata nykyinen toisen asteen maksuttomuus. Samaa toivottiin myös vasemmistoliiton ja sosiaalidemokraattien valtuustoryhmien tekemässä aloitteessa.
Aloitteiden taustalla on Suomen hallituksen suunnitelmat rajata maksuttomat oppimateriaalit ja ylioppilastutkintomaksut sen kalenterivuoden loppuun, jolloin opiskelija täyttää 18 vuotta.
Nuorisovaltuuston mukaan tämä tulee aiheuttamaan lisää byrokratiaa ja hallinnollista työtä oppilaitoksissa, kun välineitä kerätään pois kesken opintojen. Samoin aloitteessa arvioidaan uudistuksen vaikuttavan opintomenestykseen ja jättävän huomiotta esimerkiksi vaihto-oppilaat ja tutkinnon vaihtajat.
Molemmat aloitteet huomauttavat maksujen lisäävän eriarvoistumista.
– Vuoden 2022 lukiolaisbarometrin mukaan maksuttomien oppimateriaalien tarjoaminen on lisännyt lukiokoulutukseen hakeutumista erityisesti niiden opiskelijoiden kohdalla, joiden vanhemmista kumpikaan ei ole korkeakoulutettu, vähintään toinen vanhemmista on työtön tai joiden äidinkieli ei ole suomi, valtuustoryhmien aloitteessa todetaan.
– Toisen asteen tutkinnon suorittamisella on myös selvä vaikutus myöhempään sijoittumiseen työmarkkinoille.
Valtuutettu Olavi Suominen (kok.) totesi, että maksuttomuuden jatkaminen on toisen asteen koulutuksen asia, eli että sitä koskevat pyynnöt tulisi osoittaa koulutusta järjestävälle Novidalle eikä kaupungille.
Hän muistutti myös valtiovarainministeriön viestiä lainaten kuntatalouden merkittävästä epätasapainosta ja sopeutuspaineen kasvusta.
– Pitää miettiä tarkkaan, kuinka paljon on rahaa toimintaan, kuinka paljon investointeihin. Kaikki täytyy maksaa, mitä tehdään.

 

FAKTA
Muut aloitteet
Toivomme, että kaupungin kukkaistutuksia yleisesti lisättäisiin myös kyläkeskukset huomioiden. Loimaa istuttaa kukkia vain keskusta-alueella. Kukkaistutukset myös kyläkeskuksissa lisäisivät asumisviihtyvyyttä asumisen teemavuosina. On ollut mahdollista saada kukkia käytettäväksi istutuksiin, jos kyläyhdistykset huolehtivat niiden hoidosta. Tiedottamista mahdollisuudesta pitää parantaa.
Keskustan valtuustoryhmä

Kaupungin tulisi perustaa virallinen uimaranta Loimaan keskustan alueelle. Aiemmin monet uimarit ovat kesähelteellä käyneet uimassa kaupungin venelaiturista keskustassa. Se ei ole turvallinen, sillä siinä ei ole esimerkiksi uimatikkaita, joiden kautta pääsisi nousemaan helposti pois joesta. Peltoisten kyläyhdistyksen ylläpitämä uimaranta on hyvä, mutta sijainniltaan syrjässä keskustasta eikä välttämättä riitä palvelemaan kaikkia uimahaluisia.
Maarit Koivisto (vas.) ja kuusi muuta allekirjoittajaa

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän