Torikeskuksen uudistamiseen pääsee vaikuttamaan verkkokyselyllä

4
Torikeskuksen ja Loimijoen rantakaistaleen uudistaminen nousee kehittämisjohtaja Paavo Laaksosen mukaan usein esiin keskusteluissa loimaalaisten yrittäjien, asukkaiden ja päättäjien kanssa. Alueen kolmea uudistusteemaa voi nyt käydä kommentoimassa Loimaan kaupungin verkkosivuilla.

Loimaan kauppatorin ja sen ympäristön uudistaminen ottaa vihdoin askeleita eteenpäin. Alun perin vuonna 2016 tehtyä yksityiskohtaista suunnitelmaa ollaan päivittämässä ideatasolla ajan tasalle. Tuolloin suunnitelma toteutettiin keskuspuiston osalta ja nyt haetaan suuntaviivoja tori- ja ranta-alueiden kehittämissuunnitelmaa.

Loimaan kaupungin verkkosivuille aukesi eilen kyselylomake, johon kehittämisjohtaja Paavo Laaksonen toivoo runsaasti vastauksia niin asukkailta, yrittäjiltä kuin päättäjiltäkin. Alueen tila nousee usein esiin keskusteluissa ja Laaksonen sanookin, että alue koetaan hyvin tärkeäksi ja sen kehitystarve on ilmeinen.

– Kyseessä on hyvin karkeat suunnitelmat, joissa olevia elementtejä voidaan yhdistellä lopulliseen suunnitelmaan kyselyvastausten perusteella. Kysely on mielestäni hyvä työkalu siihen, että lopullinen toteutus on mahdollisimman mieluinen, Laaksonen kertoo.

Suunnittelu– ja konsultointiyritys FCG:n kanssa luoduissa kolmessa teemassa esitellään erilaisia mahdollisuuksia toriympäristön uudistamiseen. Suunnitelmat kattavat torin, kaupungintalon sekä rannan alueet ja tieosuudet.

– Kyselyn avulla voidaan priorisoida ensisijaisia uudistuskohteita. Kaikkeen eivät rahat riitä kerrallaan, mutta isojakin uudistuksia saadaan tehtyä palanen kerrallaan.

Tulevien toteutusten aikataulusta ei tässä vaiheessa ole tietoa. Verkkokysely on avoinna toukokuun ajan ja sen pohjalta luodaan kesän aikana vielä yksi ideasuunnitelma, jossa yhdistyy eniten toivotut elementit kaikista suunnitelmista.

Suunnitelmissa on useita eroavaisuuksia, mutta jokaisessa on myös joitain yhtymäkohtia. Esimerkiksi esiintymislavalle esitellään kolme vaihtoehtoa: uusi tilavampi lavarakennus nykyisen tilalle etelälaidalle, pohjoislaidalle sijoitettava torirakennuskokonaisuus ja keskuspuistoon sijoitettava puistolava.

Kaupungintalon tontille ehdotuksissa on sen remontoiminen uuteen käyttöön yksityisen tahon toteuttamana ja purkaminen. Puretun kaupungintalon tilalle suunnitelmissa esitetään teemapuistoa tai yksityisen tahon toteuttamaa uutta asuin- tai liikekerrostaloa.

Rantakaistaleelle karkeissa suunnitelmissa esitellään joko vehreää oleskelualuetta, johon rakennettaisiin saunoja ja kahvilarakennuksia, leikkipuiston tai aktiviteettiparkin sisältävää kokonaisuutta sekä katukoriskenttää ja kahvilaa. Jokaisessa suunnitelmassa alue siistitään ja jätteenkeräyspiste sijoitetaan uuteen paikkaan.

– Tuosta jätepisteestä saa kuulla aina rannasta puhuttaessa ja sen poistuminen tuolta paikalta on varmin osa suunnitelmia, Laaksonen nauraa.

Kyselyn lopussa vastaajat saavat sijoittaa 600 000 euron summan uudistuksiin alueella. Vaikka budjetti onkin Laaksosen mukaan hyvin karkea, niin täysin hatusta vedetty se ei ole.

– Se on järkevä ja realistisena pidetty kustannustaso, josta on keskusteltu päättäjien kanssa. Päätökset tehdään sitten talousarvion kautta. Joka tapauksessa investointi pitää tehdä usean vuoden aikana, mutta tärkeitä on nyt priorisoida ensisijaiset kohteet.

4 KOMMENTIT

  1. Ihan ehdottomasti tuo että Loimijoen rannoille kävelyreitistö. Käyn paljon kuvaamassa tossa Nahkatehtaan padon luona sekä Kalastuspaikalla. Uskomattoman kaunista. Kesäkahvila näille paikoille niin uskon että en olis ainoa joka haluaisi nauttia kesäpäivästä katsellen Loimijokea joka on uskomattoman kaunis. Tämän toteutuminen olisi aivan huikeaa.

    • Juurikin näin! Loimijoki on koko kylän merkittävin kohde ja vetovoimatekijä heti rautatieaseman jälkeen, joten se pitäisi valjastaa asukkaiden ja matkailijoiden käyttöön. Lopetetaan rantojen kaavoitus yksityistonteiksi ja avataan rannat ihmisille, kuten jokainen menestyvä kaupunki on tehnyt! Ei kannata hukata seudun parasta valttikorttia.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän