Tunnustuspalkinto loimaalaislähtöiselle syöpätutkijalle Päivi Lähteenmäelle

0
Dosentti, lastentautien ja lasten hematologian erikoislääkäri Päivi Lähteenmäki, Tyks-säätiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Pietilä ja Tyks-säätiön toiminnanjohtaja Minna Lukkarinen. Kuva: Varha.

VARSINAIS-SUOMI Ansioituneen syöpätutkijan Jarmo Karppi -tunnustuspalkinto myönnettiin dosentti, lastentautien ja lasten hematologian erikoislääkäri Päivi Lähteenmäelle.
Loimaalla syntynyt Lähteenmäki on ansioitunut erityisesti lapsena syövän sairastaneiden psykososiaalisen tuen tutkimuksessa ja kehittämisessä. Varhan tiedotteessa kerrotaan, että hän on kehittänyt nuorten syöpäselviytyjien myöhäisvaikutusten seurantaa ja hoitoa ja on alan uranuurtajia Suomessa.
Lähteenmäki on toiminut Tyksissä lasten hematologian ja -onkologian osastonylilääkärinä vuodesta 2008. Tällä hetkellä hän toimii myös johtajana Tukholman Karoliinisessa instituutissa (Swedish Childhood Cancer Registry and Childhood Cancer Epidemiology Group) sekä EU-hankkeessa, joka kehittää menetelmiä nuorten syöpäselviytyjien elämänlaadun parantamiseksi digitaalisen palvelupolun kautta.

Tyks-säätiö perusti vuonna 2023 suurlahjoittajansa nimeä kantavan Jarmo Karppi -tunnustuspalkinnon, joka myönnetään ansioituneelle syöpätutkijalle merkittävästä syöpätautien tutkimustyöstä. Säätiön hallitus jakoi palkinnon nyt ensimmäisen kerran ja se on arvoltaan 15 000 euroa.
Tiedotteen mukaan varsinkin kasvuiässä lapsena syövän sairastaneista kaksi kolmasosaa kokee monenlaisia fyysisiä tai psykososiaalisia myöhäishaittoja, jotka usein ilmenevät vasta aikuisiässä. Syöpäselviytyjillä esiintyy ongelmia kouluttautumisessa, työllistymisessä, yleisessä jaksamisessa ja uupumuksessa.
Suomessa sairastuu vuosittain syöpään noin 550 lasta, nuorta ja nuorta (alle 30-vuotiasta) aikuista Tällä hetkellä 80 prosenttia heistä selviää vähintään viisi vuotta, mutta intensiiviset syöpähoidot jättävät eloon jääneille myöhäisiä terveysvaikutuksia ja heikentävät usein heidän elämänlaatuaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän