Viljelijät uskovat kevätkylvöjen sujuvan totutussa aikataulussa

0
Matti Selinheimo levitti perjantaina viimeisille syysviljalohkoilleen typpilannoitetta. Kylvötöiden aloittamista hän kertoo odottelevansa vielä muutaman päivän ajan.

LOIMAAN SEUTU Kevätkylvöt alkavat jo kolkutella viljelijöiden kalentereissa. Pro Agrian tiedotteen mukaan kylmä ja märkä kevät sekä rajut takatalvet ovat hidastaneet peltojen kuivumista kylvökuntoon. Viljelijät Loimaan seudulla eivät kuitenkaan ole huolissaan.

– Pro Agria taitaa aina unohtaa pitkän aikavälin. Viime vuonnakin tuli räntää tähän aikaan vuodesta ja työt myöhästyivät todella paljon. Tässä on ollut todella hyviä vuosia ja joskus on kaikki kylvöt tehty jo huhtikuun puolella, mutta ei tämä nyt kauhean myöhässä mielestäni ole, loimaalainen Matti Selinheimo kommentoi.

Hän levitti typpilannoitetta syysvehnille maanantaina ja kertoi uskovansa peltojen kuivuvan nopeasti, mikäli päivät ovat ennusteiden mukaisesti lämpimiä ja aurinkoisia.

– Nämä pellot eivät ainakaan painu ollenkaan, missä nyt lannoitan. Kyllä kivasti päästään ennen äitienpäivää kylvöhommiin.

Samoilla linjoilla on myös humppilalainen Antti Suoranta. Hänellä valmistelutyöt ovat hyvällä mallilla ja rikkaruiskutusten hän uskoo sujuvan alkuviikon aikana. Myös Suoranta uskoo kylvöjen käynnistyvän viimeistään äitienpäivänä, joka pitkällä välillä mitattuna on ollut toimiva mittari kylvöjen aikatauluille.

– Aika märkiä ovat pellot vielä, mutta jos kelit säilyvät, niin suhteellisen normaalissa aikataulussa mennään, Suoranta kertoo.

Myös ypäjäläisen Juha Mattilan mukaan peltotyöt etenevät ihan normaalissa aikataulussa.

– Rikkaruohoaineet on jo ajettu, ja tässä viikonlopun aikana laitetaan kylvinkonetta traktorin perään, Mattila sanoo.

Syysviljoja Suorannalla ei tänä vuonna ollut, ja hänen suunnitelmissaan on kylvää noin puolille pelloista ohraa ja neljänneksille kauraa sekä vehnää. Mattilan syysvehnät ovat kärsineet talven aikana jonkin verran, mutta Selinheimon syysvehnät talvehtivat viljelijän mukaan yllättävän hyvin.

– Vaikka joissain paikoissa vähän jää ja vesi ovat vaivanneet, niin pääosin näyttää todella hyvältä.

Syysviljojen kasvusto näyttää paikoitellen erittäin hyvältä. Joillain alueilla ja myöhemmin kylvetyillä pelloilla jää ja vesi ovat heikentäneet kasvustoja.

Riittävän aikainen kylvöajankohta näyttäisi tällä kertaa olleen tae syysviljojen onnistumiselle. Selinheimo kylvi syysvehnänsä syyskuun puoleenväliin mennessä ja kasvusto näyttää lupaavalta, kun taas paria viikkoa myöhemmin kylvetyt syysviljat ovat kärsineet nopeasti saapuneesta talvesta rankemmin.

– Ne syysviljat, jotka on kylvetty aivan syyskuun lopussa tai lokakuun puolella eivät näytä hyvältä. Talvi tuli liian nopeasti, ja oikeastaan kelit viilenivät heti lokakuun alussa, melliläläinen Markku Salo kommentoi ja lisää, ettei historia kuitenkaan ole tae tulevaisuudesta, joten tulevan syksyn kylvöjen kanssa tilanne voi olla taas erilainen.

Syysvehnän lisäksi Selinheimo kylvää kevätvehnää, mallasohraa ja hieman rypsiä. Eli ei mitään erikoisuuksia tänä vuonna. Muutkin viljelijät luottavat vehnään, ohraan ja kauraan.

– Kuminasta on ollut nyt hieman taukoa, kun en ole ainakaan itse saanut rikkaruoho-ongelmaa sen kanssa kuviin. Mutta ehkä ensi vuonna taas uusi yritys uudella innolla, Selinheimo tuumailee.

– Pellavaakin oli tarkoitus laittaa, vaikka sille rupeaa olemaan jo myöhäistä. Se vaatii niin pitkän kasvukauden, että pitää vielä miettiä laittaako sitä vai ei, Mattila pohtii.

Pro Agrian tiedotteen mukaan kaura on kasvattamassa hieman suosiotaan. Markku Salon mukaan kauran hintaennusteet ovat olleet sen verran hyviä, että viljelijät reagoivat niihin.

– Kasvisuhteet eivät paljoakaan pitkässä juoksussa muutu. Syysviljoihin panostetaan vuosi vuodelta enemmän, kun ne ovat edellisvuotta lukuun ottamatta onnistuneet todella hyvin. Eikä vuoden 2022 kaltaisia syysviljatuhoja tule kuin kerran 50 vuodessa.

Säiden lämmetessä myös viljelijöiden polte peltotöihin lämpenee.

– No ehkä polte on hieman väärä sana, ja mieluummin sitä ehkä istuisi terassilla kylmän oluen kanssa kuin traktorissa. Mutta kyllä sinne pellolle kevään tullen aina tekee mieli mennä, sen takia näitä hommia tehdään, Matti Selinheimo nauraa.​

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän