Yrittäjät haluavat löytää tekijät yhden luukun periaatteella

0
Työ- ja elinkeinopalvelujen uudistuksessa on kyse isosta paketista. Yrittäjien viesti tilaisuudessa oli, että työnantajapalveluiden tulisi mieluummin helpottua kuin hankaloitua.

LOIMAA Työ- ja elinkeinopalvelut siirtyvät vuoden vaihteessa valtiolta kuntien järjestettäviksi. Loimaan kaupungin kehittämisjohtaja Paavo Laaksonen uskoo, että uudistus tarjoaa Loimaan seudulle mahdollisuuden vastata entistä paremmin työnantajien osaamistarpeeseen.

– Tähän asti kaupunki ja te-toimisto ovat tehneet hyvää yhteistyötä, mutta ongelmana on ollut esimerkiksi se, miten tietoa saadaan. Nyt kokonaisuus saadaan paremmin haltuun.

Te-uudistuksen jälkeen Loimaan kaupunki vastaa muun muassa avointen työpaikkojen vastaanottamisesta ja työnhakijoiden haastatteluista sekä järjestää lähipalvelut Oripäälle ja Pöytyälle. Loimaa, Pöytyä ja Oripää ovat osa 23 kunnan muodostamaa Turun työllisyysaluetta.

Loimaalla on lähipalvelujen tuottajana ainakin jonkinlaista liikkumavaraa kohdistaa resursseja sinne, missä niitä tarvitaan. Uudistus ei ole talouden näkökulmasta kultakaivos, mutta Laaksosen mielestä on hyvä, että painopistettä voidaan säätää palvelutarpeen mukaan. Paikallisesti tiedetään, millaista yritystoimintaa alueella on ja millaisia työllistämisen haasteita tyypillisesti rekrytoijat kohtaavat.

– Olemme kaupungin strategiassakin tunnistaneet osaavan työvoiman tarpeen. Se on alueellisesti sekä ihan yksittäisen yrittäjän kannalta todella kriittinen tekijä, ja tulevaisuudessa sen merkitys kasvaa entisestään.

Loimaan, Oripään ja Pöytyän yrittäjät kokoontuivat keskiviikkona Sarkaan verkostoitumiskahveille. Keskiössä oli te-uudistus, joka on jäänyt monille työnantajille vielä melko etäiseksi aiheeksi. Paikalla oli yrittäjien lisäksi kuntien edustajia.

Yrittäjien päällimmäinen toive on, että asiointi onnistuisi jatkossa mutkattomasti ja tarvittaessa kasvokkain. Ainakin aluksi virastotalon te-palvelut jatkavat samoissa tiloissa, sillä Elinvoimataloon henkilöstö ei mahdu. Loimaan kaupungin palvelukseen siirtyy 10–15 henkilöä liikkeenluovutuksella.

Yritysten tarpeita on Laaksosen mukaan kuunneltu herkällä korvalla kaikissa elinkeinotoimijoiden kokoontumisissa.

– Työtä on tehty ja tullaan tekemään, mutta tuntuu, että pääpiirteittäin yritysten toiveet ovat tiedossa. Halutaan yhden luukun periaatetta, hyvät ja selkeät matalan kynnyksen palvelut yhdestä paikasta.

Sarassa esiteltiin myös Loimaan monikampusta, joka nähdään osana työllisyydenhoidon kokonaisuutta. Turun työllisyysalue on linjannut, että työllisyys-, yritys- ja koulutuspalvelujen tulisi toimia saumattomasti yhteen.

– Te-uudistuksessa kunnalle siirtyy lakisääteisiä palveluja. Monikampuksen toiminta ei kuulu lakisääteisiin tehtäviin, mutta kaikki keinot täytyy ehdottomasti löytää, jotta meillä on osaavaa työvoimaa, Laaksonen sanoo.

– Monikampus on työkalu, jossa koulutuksen kautta haemme vastauksia osaavan työvoiman saatavuuteen.

Yrittäjille Laaksonen viestittää, että osaamistarpeissa kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

– Yrittäjien ei tarvitse varautua uudistukseen, sillä työllisyyspalvelut toimivat tällä hetkellä ja pelaavat saumattomasti ensi vuoden alustakin, mutta kyllä yritysten ihan hyvä olisi pohtia osaavan työvoiman tarvetta pidemmälle tulevaisuuteen. Isot yritykset tekevät sitä jo, mutta tämä koskee kaikenkokoisia yrityksiä. Osaamistarpeesta voi olla yhteydessä kaupunkiin tai te-toimistoon.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän