Ikäihmisten asumisyksikön kuokka maahan ja jatkohoitopaikat

0

Lindenin tontilla on nyt lyöty kuokka maahan ikäihmisten ison palveluasumisen yksikön rakentamiseksi. Investointi on iso. Alvillinen hinta on 15 miljoonaa. Valmista on ensi vuoden elokuussa. Varha vastaa toiminnasta.
Tämä on aivan eriomainen asia. Tarve on ollut ja on iso, vaikka yksiköitä Loimaalla on. Pienempi jo päätetty hanke Alastarolla ei valitettavasti toteutunut. Ihmisiä on sijoitettu kauaksikin kotoaan asumaan ja pääsy asumisyksikköön on ollut hankalaa.

Uuteen palveluasumisyksikköön tulee 49 ympärivuotisen hoivan asumisen paikkoja ja 21 yhteisöllisen asumisen paikkaa. Ilolakodin tiloista paikat siirtyvät uuteen yksikköön, joten aivan kaikki paikat eivät ole nettolisäystä.
Yhteisöllisen asumisen paikkoja, jotka täyttävät Varhan kriteerit, tarvitaan vielä lisääkin Loimaalla ja asia pitää saada Varhassa valmisteluun. Ajattelen, että esimerkiksi Alastarokodin kanssa tehtävä yhteistyö voisi niitä tuottaa. Siihen tarvitaan Aran rahoitus ja Varhan hyväksyminen.

Jatkohoitopaikoista on myös pula. Esimerkiksi leikkaushoidon jälkeen on pula paikoista. Niitä hyvinvointialue Varhassa tarvitaan lisää. Varha omistaa Tyks-Loimaan ja siellä on kolmas vuodeosastoa käyttöön otettavissa. Pöytyältä Loimaalle juuri siirtyi potilaita ja henkilökuntaa töihin kahteen toimivaan osastoon. Ne ovat nyt aivan täynnä.
Loimaan pitää kuokkia oma sarkansa, jotta henkilöstöä saadaan. Vetovoimaa ja asuntoja siihen tarvitaan. Tämä on aivan avainasia. Ja tärkeää on, että maan hallitus huolehtii paremmin hyvinvointialueiden aivan välttämättömästä rahoituksesta.

Varsinais-Suomessa päästiin valmistelussa myöhään liikkeelle. Uudistus kyllä nyt tarvitaan, kun rahoituksen, henkilöstön saatavuuden ja väen ikääntymisen haasteet ovat olleet jo pitkään. Mutta enpä ole ennen ollut mukana näin kiireellisessä valmistelussa ja päättämisessä. Palveluverkkovalmistelussa se tuottaa nyt ongelmia, kun riittäviä vaikuttavuusarvioita ei ole vielä käytettävissä. Toinen asia on, että paljon puhutut liikkuvat palvelut tai digipalvelut eivät ole vielä valmiina. Siksikin lähipalveluista on pidettävä kiinni.
Toimeenpano todella isossa uudistuksessa viekin aina aikansa. Henkilöstölle tarvitaan välttämättömän työrauha. Korostan myös, että kuntien kannattaa tässä uudistuksessa olla mukana hyvin aktiivisena kumppanina.

Olavi Ala-Nissilä
aluevaltuutettu (kesk.)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän