Kaupunki pyrkii eroon tyhjistä neliöistä

0
Kartanomäessä sijaitseva Pikkukartano on suojeltu rakennus. LL ARKISTO

LOIMAAN kaupungin elinympäristölautakunta esittää, että Alastaron yläasteen ja Pikkukartanon tilojen jatkokäytön selvittämistä jatketaan. Tilojen kohtalo on tarkoitus tuoda päätettäväksi ensi syksyn aikana sen jälkeen, kun tilatyöryhmä on käsitellyt niitä.

Lisäksi lautakunta ehdottaa, että Hirvikosken kunnantalo laitetaan myyntiin. Kohteesta on tehty ideasuunnittelu, jota voidaan hyödyntää myynnissä.

Edelleen kaupunki jatkaa Kauppalankadulla vanhassa kaupungintalossa sijaitsevan arkiston selvittämistä. Se voidaan pitää joko nykyisessä paikassaan kaupungintalon alakerrassa tai siirtää muualle.

Purettaviksi esitettyjen rakennusten selvitykset tuodaan puolestaan päätöksentekoon tulevana syksynä, jotta ne voidaan huomioida ensi vuoden budjetin yhteydessä. Purettavia kohteita voivat olla Puosin kiinteistö Hirvikoskella, Rinteen kiinteistö Mellilässä, Kartanomäen rivitalo ja Kartanomäen Kuusela.

Kiinteistöjen ylläpito-ohjelman omalta osaltaan hyväksyneen elinympäristölautakunnan esitykset etenevät seuraavaksi kaupunginhallituksen käsiteltäviksi.

Suunnitellut toimenpiteet tähtäävät siihen, että kaupunki saisi leikattua tyhjillään olevien kiinteistöjen ylläpitokustannuksia.

Lautakunnan valmistelussa kerrotaan, että Alastaron yläasteen vapaisiin tiloihin olisi mahdollista siirtää esimerkiksi sivistyspalveluiden toimintoja, kuten nuorisotila, työväenopiston opetusta ja yhdistysten toimintoja. Siirtämällä toimintoja yläasteen tiloihin kaupungilta vapautuisi muita tiloja myytäväksi tai purettavaksi. Kaupungin tekninen ja sivistyspalvelut suunnittelevat asiaa yhdessä.

Kartanomäen palvelukeskuksessa Pikkukartanon tiloihin olisi mahdollista saneerata esimerkiksi toimisto- tai hoitotiloja. Kohteen käyttö edellyttää peruskorjausta ja tilojen modernisointia. Suojeltuun Pikkukartanon rakennukseen on tehty sisäilma- ja kosteusvauriotutkimus vuonna 2016.

Loimaan torin kupeessa sijaitsevan vanhan kaupungintalon arkistotilaselvitykset liittyvät rakennukseen mahdolliseen myyntiin. Vanhaan kaupungintaloon on tehty laajat kuntotutkimukset ja korjaussuunnitelmat, mutta kaupunki on luopunut niiden toteuttamisesta, kun kaupungintalon toimintoja siirrettiin Ylistaronkadulle. Kauppalankadulla sijaitsee edelleen kaupungin keskusarkisto. Keskustan kaavamuutoksen jälkeen kaupungintalon suojelumääräys on purettu.

Lautakunnan valmistelussa pohditaan muun muassa, että jos vanha kaupungintalo voidaan purkaa siten, että arkisto jää rakennukseen, se voisi tuoda etua tilanteessa, jossa rakennettaisiin uusi rakennus ja kaupunki jäisi vuokralaiseksi arkistotilojen osalta.

Purettavaksi kaavaillun Puosin kohdalla valmistelussa kerrotaan, että kiinteistöllä on useita purkukuntoisia rakennuksia, joiden purkukustannusten valmistelu tehdään tämän kesän aikana. Kiinteistö sijaitsee Hirvikoskella Karsolassa, Loimijoen rannassa. Tiloissa on muutamia ulkopuolisia vuokralaisia ja kaupungin hiekoitushiekkavarasto.

Mellilässä Rinteen kiinteistössä on työväenopiston kudontapiiri ja Mellilän Menninkäisten partiokolo. Rakennuksen purkamista voidaan alkaa valmistella, jos niille on tarjota muita tiloja. Valmistelumateriaalin mukaan kyse on elinkaarensa loppupäässä olevasta vanhasta puurakennuksesta.

Kartanomäen rivitalo on ollut tyhjillään kotihoidon toimiston muutettua sieltä keväällä 2017. Rivitalon purkaminen on mahdollista, jos rakennusryhmään kuuluva omakotitalo irrotetaan rivitalon lämmitysjärjestelmästä. Purkukustannusten selvittely on alkanut.

Kartanomäen Kuusela on vanha kunnalliskotirakennus, jossa toimii ainoastaan yksi Varhan kerhotoiminta. Kellarissa on kaupungin tilapalveluiden huolto- ja sosiaalitiloja sekä keskusvalvomo. Valmistelun mukaan tilojen jatkokäyttö on erittäin epätodennäköistä hyvinvointialueiden siirtymäajan jälkeen. Tämänkin kohteen purkukustannusten selvittely on alkanut.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän