Mitä meistä muistetaan?

0
Moni kävi ennen vanhaan kuvauttamassa itsensä visiittikorttiin.

Loimaan Kotiseutumuseossa ovat tänä kesänä esillä loimaalaiset valokuvaamot ihan siitä ensimmäisestä, 1910-luvulla aloittaneesta K. J. Kukan kuvaamosta alkaen (LL 15.6.).

Mitä meidän sukupolvistamme jää tulevien aikojen näyttelyjen kokoajille?

Kuvia otetaan jopa päivittäin ja ehkä kymmeniäkin kerrallaan, mutta harvoin enää muulla kuin puhelimella. Sosiaalisen median kuvavirtahan on loppumaton ja jääväthän kuvat puhelimiin tai pilvipalveluihin.

Ja siirretäänhän niitä tiedostokansioihin kotikoneillekin? Tai sitten ei.

Lisäksi puhelimien ja tietokoneiden mallien ja järjestelmien vaihtuessa tai rikkoutuessa niille tallennettujen kuvien kanssa voi tulla ongelmia. Ikuiseksi järjestelmäksi ajateltu voi vanhentua jo vuosikymmenessä – näin on jo joissakin tapauksissa käynyt cd-levyille tallennetuille tiedostoille.

Kun Kotiseutumuseon näyttelyä koottiin, valokuviin liittyvissä tiedoissa oli kaivamista. Mikä vuosi, kuka kuvassa? Missä ollaan? Kun kaupunki ja miljöö muuttuu vuosien varrella, aina ei edes tapahtumapaikkaa ja esimerkiksi taloa voi varmaksi sanoa pelkän kuvan perusteella.

Nykyisissä digikuvissa voi tiedostojen taustatiedoista löytyä kuvan ottamisen päivämäärä ja esimerkiksi puhelimella otetuista kuvista jopa paikka.

Kuvissa esiintyvät ihmiset kannattaa silti aina nimetä. Vaikka joskus ajatteli, että kyllähän sitä nyt ekan luokan kuvassa alarivissä istuneen kaverin nimen muistaa aina, niin vannomatta paras… KU

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän