Muutakin kuin pullonkorkkeja

0
Kuva: LL arkisto / Sari Holappa.

Sunnuntaina Suomessa äänestetään EU-vaaleissa. Ennakkoon äänioikeuttaan on käyttänyt neljännes suomalaisista eli reilu miljoona Suomessa asuvaa kansalaista. Vielä on siis ääniä rutkasti jaossa, kun vaaliuurnat taas aukeavat.

Viime aikoina EU:n mahti on näyttäytynyt kenties konkreettisimmin ihmisille pullonkorkeissa. Kukapa ei nimittäin olisi törmännyt maitotölkkiä tai limsapulloa avatessaan muovikorkkiin, jonka irrottamiseen tarvitaan vähintään voimapihtejä. Muutoksen taustalla on EU-direktiivi, jonka vuoksi myös muoviset pillit vaihtuivat pari vuotta sitten kierrätettäviksi.

Onneksi EU:ssa sentään päätetään muustakin, vaikka usein se tuppaa jäämään varsin etäiseksi. Silti EU-parlamentti ja siellä tehdyt linjaukset vaikuttavat elämäämme ja siksi myös äänioikeuttaan kannattaa käyttää. Kuntaliiton selvityksen mukaan kunnissa noin puolet päätettävistä asioista tulee EU:sta, mistä suurimmat vaikutukset liittyvät hankinta- tai kaavoituspäätöksiin. Liitto muistuttaa myös, että kunnat ovat EU-lainsäädännön toimeenpanijoita ja aktiivisia toimijoita esimerkiksi vihreässä ja digitaalisessa siirtymässä.

Ei siis ole aivan sama, ketä EU-parlamenttiin äänestää. Pahinta olisi olla äänestämättä lainkaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän