Päätöksiä ennen kesätaukoa

0
Teija Ek-Marjamäki.

Aluevaltuusto kokoontui viime keskiviikkona Turussa. Kokous kesti pitkään, oli paljon asiaa ja runsaasti mielipiteitä. Ryhmät esittivät omia näkemyksiään tilinpäätöksestä, arviointikertomuksesta ja investointisuunnitelmasta. Aluevaltuusto hyväksyi tulevan toimipisteverkon. Varhan alueella toimii jatkossa seitsemän sote-keskusta ja 16 sote-asemaa. Yksi näistä Varhan sosiaali- ja terveyskeskuksista tulee toimimaan Loimaalla. Laajat sairaalapalvelut sekä sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelut ovat kaikille meille seutukuntamme asukkaille erityisen tärkeä asia.

Varhan taloustilanne on erityisen tukala, tilipäätöksessä alijäämää oli 147 miljoonaa euroa. Säästöjä pitäisi saada nopeasti, koska alijäämä pitää kattaa jo vuoden 2026 loppuun mennessä. Siihen emme mitenkään pysty, sillä onnistuaksemme meidän pitäisi luopua monista hyvistä ja toimivista palveluista. Tähän emme ole valmiita, inhimillisyys pitää säilyä. Kaikki sopeuttamistoimenpiteet pitää tehdä vaarantamatta elintärkeitä ja lakisääteisiä palveluita. Sopeuttamistoimenpiteistä huolimatta Varha joutunee turvautumaan lisärahoitukseen.
Viestintää ja tiedottamista on yleensä vaikea saada onnistumaan. Varhankaan tiedottaminen ei ole aina ollut selkeää ja oikea-aikaista. Toivottavasti olet ehtinyt tutustua postissa saapuneeseen Varhan Hyvinvointia yhdessä -tiedotelehteen. Tiedote löytyy myös netistä. Sieltä löytyy todella paljon infoa Varhan keskeisistä palveluista, mm. yhteystietoja ja puhelinnumeroita terveysasemien hoidon tarpeen arviointiin, sosiaali- ja kriisipäivystykseen sekä suun terveydenhuollon ja pelastuslaitoksen tarpeisiin. Ja edelleen hätätilanteessa soitamme tuttuun numeroon 112.

Aluehallitus kokoontuu vielä juhannuksen jälkeenkin, mutta pääosin me luottamushenkilöt jäämme luottamustoimista lomille heinäkuun ajaksi. Varmasti Varhan asiat ovat meillä mielessämme ja varmasti saamme edelleen palautetta Varhan haasteista ja epäonnistumisista – mutta onneksi usein myös onnistumisista. Luottamushenkilöiden lomista poiketen monet varhalaiset terveysalan ja sosiaalitoimen sekä pelastustoimen työntekijät tekevät arvokasta työtänsä myös koko kesäajan. Toivottavasti he kuitenkin saavat oman hengähdystaukonsa kesällä, kukin vuorollaan. Ja syksyn koittaessa jaksamme taas tehdä työtä uudella voimalla.

Teija Ek-Marjamäki
aluevaltuutettu (kesk.)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän