Palovahingosta tullut korvaus toi Oripäälle odotettua paremman tuloksen

0
Talouspäällikkö Juha Kirstilä kuunteli, kun vasemmiston Pertti Liinoja ihmetteli puheenvuorossaan teknisen lautakunnan budjetin reilua alitusta. Liinoja oli huolissaan kunnan rakennusten korjausvelan kasvamisesta, koska kunnan hyvä taloustilanne olisi mahdollistanut nyt kunnostuksia. SARI HOLAPPA

ORIPÄÄ Kunnanvaltuustolla ei ollut juuri vastaansanomista maanantaisessa kokouksessa, kun talouspäällikkö Juha Kirstilä esitteli vuoden 2023 tilinpäätöstä. Noin 419 000 euron ylijäämä oli ennakoitua huomattavasti suurempi, joka johtui Kirstilän mukaan Loimaantien rivitalopalosta saadusta kertakorvauksesta. Ilman sitä ylijäämä olisi ollut 104 000 euroa, kun vuonna 2022 summa oli 78 000 euroa. Vuosikate oli noin 540 000 euroa.

– Hyvä, että ollaan positiivisen puolella, hän huomautti.

Kunnan taseessa on tilikauden tuloksen kirjaamisen jälkeen ylijäämää 1,18 miljoonaa euroa. Talousarvioon kirjattua pitkäaikaista lainaa ei Kirstilän mukaan tarvinnut viime vuonna nostaa.

Verotuotot olivat 105 000 euroa arvioitua pienemmät, mutta valtionosuudet noin 55 000 euroa arvioitua suuremmat. Talouslaskelman mukaiset toimintakulut olivat 5,3 miljoonaa euroa, joka on 200 000 euroa enemmän kuin talousarviossa. Toimintakate toteutui 100 000 euroa arvioitua heikommin. Toimintatuottoja oli 1,2 miljoonaa euroa, mikä oli 100 000 euroa arvioitua enemmän.

Vasemmistoliiton valtuutettu Pertti Liinoja oli varsin tyytyväinen menneen vuoden tilinpäätökseen.

– Vaikka ennakkoon vähän pelättiin, että miten tässä käy, kun budjetti puolittuu, niin ainakaan vielä ei ole käynyt mitenkään. Velka ei ole kasvanut ja tilinpäätös on ylijäämäinen, hän kiitteli.

Investointibudjetin 300 000 euron suuruista merkittävää alitusta hän kuitenkin ihmetteli. Hän muistutti, että kunnan on tarkoitus huolehtia siitä, ettei rakennusten korjausvelka kasva liikaa.

– Saadaanko korjausvelkaa vähennettyä tätä vauhtia. Kunnan talous olisi nyt kestänyt niiden tekemisen hyvin.

Hän kyseli myös energiaselvityksen perään, ettei sitä ole vaan unohdettu.

Tekninen johtaja Miika Hämäläinen vakuutti, ettei energiaselvitystä ole haudattu. Myös korjauksia suunnitellaan hänen mukaansa koko ajan.

– Katsomme ja mietimme, mitä on järkevää tehdä ja myös sitä, mitä Varha tekee kiinteistöjen kanssa.

Perussuomalaisten Asmo Mikkola sanoi olevansa samaa mieltä edellisten puhujien kanssa. Hän totesi, että kiinteästä omaisuudesta on pidettävä huoli ja mietittävä ympäristön viihtyvyyttä ja siisteyttä.

– Ennen kuin on saatu vanhat kuntoon, ei ruveta rakentamaan uutta, hän linjasi.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Matti Kulmanen (kok./sit.) olikin sitä mieltä, että pienet ja helpot asiat on laitettava heti kuntoon. Kunnan tuloja hän lisäisi tonttimarkkinoinnilla, jota hän ei ole omien sanojensa mukaan nähnyt missään.

– Siihen pitää panostaa, koska muut kunnat kilpailevat meidän kanssamme samoista asioista, hän päätti.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän