Täältä tulee ruoka – Kreivilän tilalla tutustuttiin eläimiin ja maalaiselämään

0
Sakura tykkää käsittelystä, Kerttu Kreivilä näyttää. Kreivilän tilalla muukin karja on tottunut ihmisen kosketukseen.

ORIPÄÄ/TANSKILA Muu! Ammuntaa kuului Oripäässä sijaitsevalla Kreivilän tilalla useammastakin paikasta. Mylvintää aiheutti laiduntava ylämaankarja ja kun hieman yli 1-vuotias Eeli Valtonen havaitsi autosta suurikokoiset naudat, kajahti hänenkin suustaan muu.

– Heti lähti juttelu käyntiin, Jenniina ja Niko-Petri Valtonen kertoivat hymyillen.

Oripääläisperhe oli lähtenyt oman kotikunnan maatilan avointen ovien tapahtumaan katsomaan eläimiä, kun Eeli on alkanut osoittaa niitä kohtaan mielenkiintoa.

– Kerrankin jotain tapahtuu lähellä. On myös hienoa päästä näkemään eläimiä läheltä, on se hiukan eri kuin telkkarista, Jenniina kiitteli.

Myös koskelainen Sami Melto oli tuonut neljä lastaan katsomaan tekemisen tarjontaa. Varsinkin pomppulinna oli mieleen, ja elikotkin kiehtoivat.

– Lapset saavat riehua, Melto sanoi.

Kreivilän tilan tapahtuma lauantaina oli osa perinteistä ylämaankarjatilojen avointen ovien päivää, joka järjestetään joka toinen vuosi. Tavoitteena on esitellä rotua ja markkinoida juhannuslihoja.

– Nyt on myös valtakunnallinen luonnonlaidunpäivä. Koetamme tuoda esille sitä, kuinka paljon hyötyä laiduntamisesta on, yrittäjä Johanna Kreivilä sanoi ja kertoi etujen näkyvän esimerkiksi maisemallisesti.

– Lisäksi karja pystyy käyttämään hyödykseen sellaisia aloja, joita ei muuten maataloudessa voida hyödyntää.

Kreivilän tilan karja on 150-päinen, ja ylämaankarjan lisäksi heillä on risteytysemoja. Lihaa toimitetaan tilauksesta lähinnä yksityiskuluttajille, mutta tuotteita myydään myös suoraan tilalla ja verkkokaupassa.

Teematapahtumiin osallistumisen lisäksi Kreivilä ja puolisonsa Antti Kelkka halusivat päästä näyttämään perheille, millaista on elämä maalla ja ennen kaikkea sitä, mistä ruoka tulee.

– On paljon lapsia, jotka eivät ole koskaan nähneet nautaa. Uskomattoman paljon luullaan, että maito tulee kaupan vitriinistä ja jauheliha kaupasta. On vieraannuttu siitä, mistä elanto lähtee, maatalousyrittäjät harmittelivat.

– Lasten kaverit saattavat luulla, etten ole töissä, koska olen kotona, Kreivilä kertoi.

Hän kokee, että lähiruokaa arvostetaan, mutta toisinaan kuluttajia vaivaa laiskuus hankkia sitä, ja aikakin tuntuu olevan kortilla. Kun ruoka on tuotu lähelle esimerkiksi mahdollisuudella ostaa sitä verkosta, on vastaanotto ollut innostunut.

– Itse käytän lihaa monipuolisesti, kaikkea kielestä hännänpäähän.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän