Kaiken muun armoilla

0
LL ARKISTO

Yli 4 000 kanaa jouduttiin lopettamaan laboratorion virheen vuoksi, uutisoi muun muassa Yle menneellä viikolla. Uutinen koski lappeenrantalaista Kuorttisen luomukanalaa, jonka kanat lopetettiin ja myynti pysäytettiin salmonellaepäilyn vuoksi. Miljoonatappioiden jälkeen selvisi, että salmonella oli tarttunut tilalta otettuun näytteeseen vasta laboratoriossa.
Lain kirjain on salmonellaepäilyn kohdalla tarkka ja yksiselitteinen, mutta kukaan ei tiedä, kuka kantaa tapahtuneesta virheestä taloudellisen vastuun. Virheitä tietysti sattuu, mutta on valitettavaa, kun virhe koskettaa toisten koko elinkeinoa. Välillisesti vaikutukset voivat ulottua vieläkin pidemmälle.
Viime vuosina maanviljelijät ovat taistelleet sääolosuhteiden kanssa. Myös tänä vuonna sadetta oltaisiin kaivattu alkukesästä (LL 4.6.), ja kun sitä vihdoin tuli, olisi paikoin vähempikin riittänyt.
Maatalous ja maanviljelijät tuntuvat olevan kaikkien muiden armoilla. Sääolosuhteille, öljyn maailmanmarkkinahinnalle tai vaikkapa kuluttajien ostovoimalle he eivät tietenkään voi mitään. Kuten Kuorttisen tapaus näyttää, muuttujat voivat olla myös sellaisia, joita ei äkkiseltään tulisi edes epäilleeksi.
Kuorttisen tilan yrittäjäpariskunta kertoo jo ajavansa eteenpäin lakimuutosta, joka estäisi jatkossa vastaavat virheet. Tapausesimerkki osoittaa siis toivottavasti myös sen, miten virheistä opitaan ja miten niihin jatkossa varaudutaan. OT

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän