Metsämaan Pyramidipiknikin pääsymaksu on kivi – ja sille tarina

0
Metsämaalla tehdään asiat omalla, joskus vähän nyrjähtäneelläkin tavalla. Heikki Huhtanen kertoo, että Pyramidipiknikiin liittyviä tempauksia ja hullutteluja ideoidaan yhdessä ja yksin pitkin vuotta. Tero Heiskan mielestä Pyramidipiknikissä on ainutlaatuista omaleimaisuutta.

Loimaa/Metsämaa

Alussa oli pyramidi, musiikki ja ruoka. Ja Metsämaan MTK, joka päätti järjestää jotain muuta kuin perinteisen kesäretken heinäkuussa.

Retkikohteita Suomessa kyllä riittäisi, sellaisiakin, joissa on musiikkia ja ruokaa. Kesä-, heinä- ja elokuussa lähes joka niemessä ja notkelmassa järjestetään jonkinlaiset festivaalit. Mitä isommasta tapahtumasta puhutaan, sitä todennäköisemmin ohjelmisto alkaa toistaa itseään.

Mutta pyramidia on vaikeampi löytää, samoin sellaista tapahtumaa, johon pääsisi yhden kiven hinnalla. Tämä on tapahtuman järjestelyissä alusta asti mukana olleen Heikki Huhtasen mukaan ”omaleimaista metsämaalaista ällipäisyyttä”.

Metsämaan Pyramidipiknik järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014. Koko kylän piknikillä tarjoiltiin kotimaisista raaka-aineista valmistettua ruokaa, joka sopi sekasyöjille, vegaaneille ja keliaakikoille. Suomalaisen ruoan juhlaa tahdittivat orkesterit, joita voi kutsua urbaania alakulttuurimusiikkia soittaviksi artisteiksi. Anniskelua ei ollut, koska lupaprosessin vuoksi niin oli helpoin.

Nyt alkoholittomuudesta on tullut valttikortti. Tapahtuma kokoaa saman pöydän ääreen kaiken ikäiset. Järjestyshäiriöitä ei ole ollut, vaikka tapahtumaan osallistutaan nykyään valehtelematta ympäri maailmaa.

– Sammal-yhtyeen Jura Salmi tuli ihan ihmettelemään, että ai, ei tämä olekaan mikään hippitapahtuma. Ei tänne tullakseen tarvitse olla mikään outolintu. Voi olla mikä lintu vain, Huhtanen sanoo.

kaksi henkilöä pitää käsissään pieniä kiviä
Pyramidipiknikin starttasi Metsämaan MTK. Nyt tapahtuman ympärille on perustettu Pyramidipiknikin Ystävät ry.

Tero Heiska muistaa elävästi sen, kun menetti pyramidineitsyytensä. Perhe oli hiljattain muuttanut seudulle. He kolusivat tapahtumia nähdäkseen, mitä kaikkea Loimaalla on ja millaista väkeä täällä asuu. Metsämaalainen meininki teki perheeseen lähtemättömän vaikutuksen.

– Olin aivan myyty, Heiska toteaa.

Hillittömintä tapahtumassa on ehkä karnevaalikulkue, joka taivaltaa pyramingelin kilistessä pitkin pyramidipolkua. Joukkiossa on luvalla sanoen jotain kultinomaista, vaikka kyse onkin vain siitä, että kivet halutaan asetella juhlallisesti metallikehikon sisään.

Heiskan mielestä kiven tuominen on tärkeää, koska olisi töykeää jättää pääsymaksu maksamatta. Jos kivi unohtuu kotiin, kuten monesti ihmisillä on kuullut käyneen, voi kiven löytää mistä vain. Hiekanmurunenkin riittää.

– Aluksi valitsin kiven sen perusteella, että sen tulisi olla mahdollisimman iso. Nyt olen alkanut valita ulkonäön perusteella, Heiska kertoo.

Viime vuonna Maaseudun sivistysliitto suitsutti Pyramidipiknikiä nostamalla sen yhdeksi ite-kohteekseen. Ite-taide on itseoppineiden taiteilijoiden tekemää taidetta. Ite eli itse tehty elämä.

Yhdessä tehty elämä. Tätä näkökulmaa Huhtanen miettii, kun ihmiset kokoontuvat Kalliohovin ja Metsämaan koulun pihapiiriin. Pyramidipiknik on kuin koko kylän kyläpäivät, sellainen supisuomalainen grillimakkaran tuoksuinen tapahtuma, johon tullaan koska ”on kivaa, kun joku järjestää jotain”.

Kyläpäivillä vaihdetaan kuulumiset, manataan kylvöille sattuneita huonoja kelejä ja heitetään huulta sen vähän tuntemattomammankin kanssa, joka vahingossa sattuu töytäisemään kahviojonossa edellä olevaa.

Kyläpäiviä tehdään yhdessä ympäri Suomen. Samaan tapaan Pyramidipiknik tehdään kyläläisille ja kauempaa tuleville, mutta tulijat ne vasta tapahtuman tekevät. Musiikki, taide ja kotimainen ruoka ei tekisi säväystä, jollei kokemusta saisi jakaa yhdessä muiden kanssa.

Pyramidiakin rakennetaan yhdessä, kivi kerrallaan.

metsämaan kivipyramidissä on kiviä metallisen kehikon sisällä
Kivien tarinat ovat kirjoissa ja kansissa. Osa tarinoista on fiktiivisempiä, mutta joka tapauksessa tarina-arkisto on merkittävä, ja sen hyödyntämistä on aika ajoin pohdittu.

Kaikilla pyramidiin tuoduilla kivillä on tarina, ja valtaosa on kirjattu muistiin. Pyramidissa on esimerkiksi kivi, jonka tuoja oli sukeltanut lapsuudessaan järven pohjasta. Sammakkoa muistuttanut kivi kulki 50 vuotta kaupungista toiseen, kunnes tuoja pääsi ansaituille eläkepäiville. Myös sammakkokivi pääsi eläkkeelle. Se lepää muiden kivien kanssa pyramidissa.

Sen seurana on kivi, joka on sukellettu Lake Michiganista 4–5 metrin syvyydestä. Ja kivi, joka tuotiin nosturilla ja joka on peräisin Metsämaan meijeristä. Yksi kivistä on Kakolan vankilasta, toinen Ruandasta.

Kivet eivät ole vain hulluttelua, vaan liittyvät tapahtuman maatalouskytköksiin. Alun perin tilataideteoksen rakennusaineeksi pyydettiin peltokiviä. Niitä, joita maanmuokkauksen aikana nousee pintaan ja jotka täytyy kaikesta maatalouden koneellistumisesta huolimatta käydä käsin keräämässä pellolta.

– Se on sitä työtä, joka ei tavallaan tuota, mutta jota maataloudessa tehdään tuntikaupalla, Huhtanen huomauttaa.

Kivikasan vaikuttavaksi kasvaneesta korkeudestakin sen huomaa: Pyramidipiknik täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Tarjolla on jälleen musiikkia, kotimaista ruokaa, yllätysohjelmaa, pomppulinna, polkutraktoreita ja taidenäyttely, jonka teema on tänä vuonna ajan tila.

Taidenäyttelyssä nähdään paikallisten tekijöiden rinnalla kansainvälisesti noteeratun nykytaiteilijan Iiu Susirajan kaksi teosta.

– Tunnustetut taiteilijat ja outsider-taiteilijat mahtuvat meillä samaan näyttelyyn. Se on kuin turboahdettu, upea taidenäyttely, joka on esillä vain yhden tapahtuman ajan, Huhtanen luonnehtii.

Kaiken tämän pääsymaksu on tuttuun tapaan kivi.

– Artistien asenne on ollut innostunut ja ihan avainasemassa. He ovat ymmärtäneet, että kiven hinnalla on vaikea maksaa palkkioita. Kolehtia ja sponsoreita kerätään, mutta kulujen kattamisen haaste kasvaa joka vuosi, Huhtanen myöntää.

Pääesiintyjä on Metsämaan koulun bändi, jonka riveissä esiintyy Heiskan tytär Selma. Vaikka oman tyttären esiintyminen takuulla sykähdyttää, Heiskan on myönnettävä, että hänen artistibuukkauksensa ei ole Metsämaan koulun bändi, vaan suomalaista rap-musiikkia tekevä Ilkka Kalevi Tillanen & Rantaremmi.

– Mun frendejä, Heiska selittää.

Juuri näin artisteja usein värvätään. Joku tuntee jonkun, ja se joku kysyi, voisiko sen kaverikin tulla. Tällä reseptillä lavalla on nähty muun muassa japanilainen sormipianotaiteilija Mami Sakurai, Viron Euroviisu-edustajistossa tänä vuonna kisannut Ramo Teder, Ruusuista ja Pintandwefallista tuttu Ringa Manner sekä pitkä liuta muita artisteja.

– Tinyhawk & Bizzarro voitti tänä vuonna Teosto-palkinnon ja kiertää kaikki kesän isoimmat festarit Flow’sta Provinssiin. Sitten heidän listallaan on Metsämaan Pyramidipiknik, Heiska virnistää.

heikki huhtanen ja tero heiska pitelevät kivipyramidia käsiensä välissä
Heikki Huhtasen mukaan peltokivipyramidissa on maatalousviittaus. Ruoantuotantoon liittyy paljon näkymätöntä ja osin tuottamatontakin työtä, kuten esimerkiksi kivien kerääminen pellolta. Tero Heiska on tuonut pyramidiin sekä isoja että kauniita kiviä.

Merkillepantavan moni onkin noussut pyramidikasteensa jälkeen ison yleisön tietoisuuteen. Sattumaa vai ei, pyramidin henki sen ehkä tietäisi parhaiten.

Mutta henki osaa olla salamyhkäinen. Sellaista se on tässä viime aikoina supattanut, että pyramiditouhu saattaa ottaa jossain kohtaa askeleen eteenpäin. Tuonne, tänne vai minne, sitä ei pyramidin hengen lisäksi tiedä kukaan muu.

Kuten muutkin tarunomaisten tarinoiden kertojat, pyramidin henki on näkymätön mutta vahva. Se ei ollut moksis koronavuosista, jolloin pyramidin viereen rakennettiin lava, jossa pyramidille sai esiintyä milloin vain.

Pyramidi nautti, se oikein imi itseensä luovuuden energiaa, jota se sitten on jaellut innovaatioina vaikutuspiirissään oleville. Triangelia muistuttavasta pyramingelista nähtiin viime vuonna ihmisenkorkuinen kongimainen versio. Taskumallikokoinen prototyyppi pyramingelistä lanseerattiin vuonna 2016.

Pinjataa muistuttava muinaismetsämaalainen peli pyraminjata puolestaan tiputtaa lasten päälle karkkisateen, kun pyraminjataa vedetään oikeasta narusta.

Metsämaan MTK taisi aikanaan vetää oikeasta narusta, kun se päätti hullutella ja koota peltokivipyramidin. Nyt tapahtuman ympärille on koottu Pyramidipiknikin Ystävät ry. Tapahtuman maine on kiirinyt kauas, mutta sen sydän sykkii edelleen ihan tässä lähellä.

Kaiken takana on toive pitää Metsämaan kylä elinvoimaisena ja kutsuvana. Siksi Pyramidipiknikin järjestäjät kutsuvat jälleen tänä vuonna kaikki taiteen ja porisevien patojen ääreen. Eihän kylään tulijoita voi nälkäisiksi jättää, paitsi ehkä sen verran, että tulevat ensi vuonna uudelleen.

Pyramidipiknik la 20. heinäkuuta Loimaalla Metsämaan koulun ja Kalliohovin ympäristössä, Metsämaantie 618, Metsämaa. Esiintymässä Metsämaan koulun bändi, Tinyhawk & Bizzarro, Anis Kiitu, Surupuseroiset ja Ilkka Kalevi Tillanen & Rantaremmi. Taidenäyttely Ajan Tila auki tapahtuman ajan klo 16–22. Pääsymaksu kivi ja sen tarina. Myös kannatusmaksua kerätään.

Ruokajono kiemurteli vuonna 2018 Kalliohovin parkkipaikalla. KUVA: Kalle Oja

Vuosien varrella Pyramidipiknikissä esiintyneet

Musiikki: Ahva, Antti Autio Trio, Arkibanjo, Death Hawks, Devil Box, Faarao Pirttikangas ja Kuhmalahden Nubialaiset kvartetti, Iida Umpikuja, Joose Keskitalo, Kuopiossa, Lau Nau, M, Mami Sakurai, Markus Perttula, Matti Jasu, Metsämaan koulun bändi, Möyhy-Veikot, Ne on Ne, OMG!, Pastacas, Sammal, Slack Bird, Sysi & Savi, The Hearing, Tuulia, Usko ja Urheilu, Ville Pirinen Combat School.

Kuvataide: Satu Karhumaa, Pirkko Siivonen-Takku, Niko Skorpio, Jani Jokinen, Mari Johanna Oksanen, Nino No, Markku Haanpää, Suvi-Päivi Prusi

Kuvanveistäjä: Sakari Peltola.

Sirkus ja muut esittävät taiteet: KorentoART, Sini Supreme, Veitsenheittäjä Matti Sairanen, Jyväskylän BMX-seura.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän