Motoristit ovat löytäneet Mälläisten wanhalle kaupalle

0
Saija ja Jouni Seppälä pitävät Mälläisten wanhaa kauppaa totutusti auki sunnuntaisin. Tänä vuonna uutuutena aukesi keskiviikkoinen motoristikahvila, jonka suosio on yllättänyt museokauppiaat.

MÄLLÄINEN Alastaron Osuuskaupan sivumyymälänä toimineessa Mälläisten wanhassa kaupassa esitellään tänä kesänä kaupassa myymäläapulaisena työskennelleen Eila Seppälän elämää. Hänen syntymästään tuli 7.7. täyteen 100 vuotta.

– Eila työskenteli kaupassa vuosina 1952–1981, aina kuolemaansa asti. Hän kuoli 57-vuotiaana, eli aika nuorena ja ihan tuonne kaupan tiskin taakse. Kaikki hänen tavaransa on säilytetty ja niitä olen valikoinut näytille kaupan takahuoneeseen, kauppamuseon pitäjä Saija Seppälä kertoo.

Saija Seppälä on suunnitellut Eila Seppälästä kertovan näyttelyn kiertäväksi takahuoneen ympäri.

Ja näytillä todella on kaikkea mahdollista: valokuvista ja vaatteista aina taulusuurennoksen tilauskuittiin ja Helsingin vuoden 1947 suurkisojen majoituskorttiin asti. Kirjanpidosta huolehtineen Eila Seppälän työpiste on entisellään ja sen ympärille Saija Seppälä on koonnut näyttelyn Eilan elämänvaiheista.

– Alkujaan kaupan tavaramäärä tuntui raivostuttavalta, mutta se onkin osoittautunut siunaukseksi. En voi käsittää, miten kaikki nämä tavarat ovat tallessa, Saija Seppälä ihmettelee.

– Totta kai niiden täytyy olla tallessa, niitä voi tarvita vielä joskus, Eilan poika ja Saijan mies Jouni Seppälä nauraa.

Mälläisten wanhan kaupan takahuoneesta löytyy Eila Seppälän vaatteita, kirjeitä, valokuvia ja paljon muuta, sillä kaikki tavarat on säilytetty tulevaisuuden varalta.

Ensi vuodellekin näyttelyaihe on jo selvillä, sillä Jounin isän, myymälänhoitaja Aaro Seppälän syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Näyttelyesineistön valikointi on jo kovassa vauhdissa.

Tänä kesänä Mälläisten wanha kauppa on sunnuntaiden ja teemapäivien lisäksi avoinna keskiviikkoisin. Silloin kaupalla pidetään motoristikahvilaa, jonka lähtökohtana oli tuoda ihmisiä viihtymään Eija-Sinikka Ahon musisoinnista nauttien.

Kaupan naapurissa asuva Eija-Sinikka Aho on usein mukana kaupan talkootöissä ja motoristikahvilan aikana hän tarjoaa kävijöille elävää musiikkia. Kuva: Saija Seppälä

Saija Seppälän ajatuksissa oli ollut, että motoristikahvilan aukioloaikoina ohi kulkevat motoristit vain pysähtyisivät vaihtamaan kuulumisia. Odotukset muutamasta pysähtyjästä oli mitoitettu ehkä hieman alakanttiin, sillä esimerkiksi juhannusviikolla paikalle saapui yli 60 vanhaa tai hieman uudempaa kaksipyöräistä.

– Piti avata omakin piha parkkipaikaksi, kun ei tähän kaupalle ole rakennusvaiheessa mitään parkkitilaa tarvittu, kun ihmiset kävivät pyörällä kaupassa.

Yksittäisten ajelijoiden lisäksi paikalle saapui motoristikerhoja isoina ryhminä. Loimaan moottoripyöräilijöistä oli etukäteen ilmoitettu 20 pyörän ryhmästä ja paikalle saapuivat myös Jalonen Ankels Oripäästä ja Punkalaitumen Vanhojen mopojen kerho.

– Motoristeja saapuu paljon kauempaakin ja monet tulevat joka viikko. Viimeksi yksi vakikävijä ajoi tienvarteen pakettiautolla ja uteli, että kai hänkin saa osallistua, vaikka moottoripyörä on huollossa.

Keskiviikkoisin auki olevan motoristikahvilan suosio on yllättänyt wanhan kaupan pitäjät. Juhannuksena moottoripyörillä ja vanhoilla mopoilla saapuneita kävijöitä oli jonoksi Alastaron keskustaan saakka ja parkkipaikkatilaa piti lainata naapuritontiltakin. Kuva: Lauri Seppälä

Valtaosa museon tavaroista ovat peräisin kaupasta. Kävijät ovat myös tuoneet lahjoituksia, mutta Seppälän mukaan isoille tavaroille tiloja ei yksinkertaisesti riitä.

– Olen sanonut kaikille, että tuovat sitten jotain ihan pientä vaan.

Lisää tilaa näyttelyesineille on ajateltu siirtämällä yhtä seinää koristavia kirjoja pois. Esillä olevat tavarat ovat pääsääntöisesti peräisin 1970-luvulta eli Seppälän omasta nuoruudesta.

– Joitain tavaroita on 1930-luvultakin, mutta me ollaan pyritty pitämään sellainen seitsemänkymmentäluvun henki täällä Meidän ikäiset ihmiset löytävät täältä eniten omia lapsuusmuistoja.

– Usein joku kyllä väittää, että onhan näitä nyt vielä myynnissä ja vastaan, että olihan niitä vielä 40 vuotta sitten.

Myymäläapulaisena työskennelleen Eila Seppälän vastuulle kuului myös kirjanpito. Saija Seppälä esittelee Eilan entisellään olevaa työpistettä.

Mälläisten Wanha Kauppa ja PikkuPunahilkan pop-up-kahvila ovat avoinna keskiviikkoisin motoristikahvilana ja sunnuntaisin elokuun loppuun asti, paitsi 4. elokuuta. Historian havinaa on suunnitteilla myös syyskuulle.

– Kauppa on alun perin suljettu 29. syyskuuta vuonna 1984, ja se päivä on sattumalta sunnuntai, niin silloin pidämme myös ovet avoinna.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän