Suunnitelmallisuus ja pysyvyys ratkaisuksi

0
AVL/TIMO KOSKENSALO

Viime viikkoina olen saanut olla töissä niin viljapeltojen keskellä Kakkostien tuntumassa Metsämaalla kuin parin lauttamatkan takana upean Saaristomeren ympäröimänä Korppoossa. Luonto, kulttuuri ja osittain myös kieli ovat täysin erilaiset. Yhteistä on Varha ja haasteet henkilöstön saatavuudessa.

Säästöjä haetaan 16,5 miljoonan euron edestä henkilöstöstä. Työntekijöiden näkökulmasta 16,5 miljoonan säästöjen hakeminen henkilöstökuluista on täysin käsittämätöntä. Laadukas hoitotyö edellyttää pysyvyyttä ja suunnitelmallisuutta. Nyt osastoilla on tyhjiä petipaikkoja ja kotihoidossa asiakkaille annettava aika on minimissä. Työkaverit ovat usein työvoimavälityksen kautta tulleita tai aamuvuoron jälkeen toisen vuoron tekeviä. Eletään kolmen viikon lista kerrallaan, usein vain päivä kerrallaan. Työntekijät tekevät varmasti parhaansa, mutta tilannetta on melkeinpä mahdotonta hallita.

Henkilöstömitoituksen laskeminen ei tule helpottamaan tilannetta. Työn houkuttelevuus ei sillä lisäänny, että työvuorossa on työntekijöitä vähemmän jakamassa työnkuormaa. Säästöjä kuvitellaan saatavan myös siitä, että työntekijöitä voidaan liikutella työpisteestä toiseen. Jokainen voi miettiä vastaavaa tilannetta; huomenna työpisteelle on matkaa 80 km ja seuraavana päivänä 20 km toiseen suuntaan. Työkaverit, asiakkaat ja toimintatavat sekä työympäristö vaihtuvat päivittäin tai viikoittain. Kuinka moni olisi valmis vastaavanlaiseen ennakoimattomuuteen?

Varhan talouden tasapainon ratkaisut löytyvät laadusta ja hyvinvoivasta henkilöstöstä. Päivittäisiä ongelmia on alettava ratkomaan työyhteisö ja työpiste kerrallaan. Mistä johtuu esimerkiksi se, että vakituisia työntekijöitä ei ole tarpeeksi, mutta välityksen kautta heitä on saatavilla? Olisiko kyse siitä, että sitä kautta palkka on saattaa olla jopa viisi euroa tunnilta parempi. Optimaalinen tukipalveluiden, kuten pyykkihuolto, siivous ja ruokahuolto, käyttö takaa työnkuvien selkeyden ja sitä kautta työn tekemisen mielekkyyden, jossa kukin saa tehdä koulutustaan vastaavaa työtä.

Saatat miettiä, miksi asioita ei sitten laiteta kuntoon. Kysymys on aiheellinen, eikä siihen ole yhtä vastausta, mutta suurin syy on nykyisen hallituksen päätöksillä, joilla julkisen perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen määrärahoja vähennetään ja samat varat ohjataan samankaltaisten palvelujen kehittämiseen, mutta joihin vain osalla meistä on varaa. Uudistuksen tavoite on täysin päinvastainen.

Kaikesta huolimatta hyvää kesää kaikille. Suosittelen saviseutulaisille vierailua myös maailman upeimmaksi nimettyyn saaristoon – kokemaan ja näkemään!

Marke Tissari
aluevaltuutettu (sd.)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän