Viisas varautuu

0
LL Arkisto

Hanasta tulee vettä ja vieläpä puhdasta juomakelpoista sellaista ja vesi menee putkia myöden pois puhdistettavaksi. Energiaa riittää, sähköä tulee töpselistä ja esimerkiksi vastuullisesti tuotettua tietoa saa tiedotusvälineistä. Tieto kulkee ja teitä on, ja vaikka ne eivät ole tyystin täydellisiä, niin niitä ja raiteita pitkin sentään pääsee paikasta toiseen.

Infra on sitä, minkä huomaa vasta kun se ei ole kunnossa.

Viime viikkoina on kerta toisensa jälkeen uutisoitu tapauksista, joissa epäilyttäviä kulkijoita on tavattu esimerkiksi vesi- ja energialaitoksilla. Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha varoitti henkilöstöään myös tapauksesta, jossa terveyskeskukseen pyrkinyt henkilö väitti olevansa paikan uusi lääkäri ja halusi kytkeä kannettavansa terveyskeskuksen verkkoon ( Turun Sanomat 27.6.). Näitä henkilöitä ei ole tunnistettu, joten ”kolkuttelijoiden” tarkoitusperät eivät ole tiedossa.

Arvailla toki voi. Jos kyse ei ole ”läpällä heitin”- tyyppien tai pahaa oloaan yhteiskunnalle kostavien henkilöiden ymmärtämättömyydestä tai tihutöistä, niin on hyvä muistaa, että veden, lämmön ja sähkön tuotannon sekä esimerkiksi tiedonkulun häiritsemisellä voi yhteiskunnan lamauttaa melkoisen nopeasti.

Tiedot häiritsemisen tavoista ja mahdollisuuksista ovat myös kauppatavaraa, samoin tiedot ihmisten henkilökohtaisista asioista tai ainakin pääsystä niiden lähteille.

Minkäänlaiseen paniikkiin ei ole syytä, mutta viisas ja harkittu varautuminen on aina hyvästä. Olemme avoin yhteiskunta ja haluamme pysyäkin sellaisena, mutta sinisilmäisyyden aika on ohi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän