Ylen otsikko sai minut hätääntymään. ”Eivätkö lapsesi suostu syömään silakkaa? Järjestä texmex-ilta uudella konseptilla”, yleisradioyhtiö ehdottaa viattomasti. Prosessoin lukemaani kuumeisesti. Ei meillä syödä silakkaa. En minä, eivätkä muutkaan. Meillä syödään tarjouslohta ja pakastekalaa. Olen uskotellut itselleni, että tällä keinoin saamme imuroitua omega-3:t, pehmeät rasvat ja vitamiinit.
”Oletko aina ruokkinut perhettäsi väärin – nämä viisi seikkaa pelastavat loppuelämänne”. Jos verkko-otsikkolistassa olisi ollut edeltävän kaltainen täky, olisin luultavasti avannut sen. Ihme, ettei ollut, koska tällaista self help -tyyppistä mässyähän yleisölle nyt uutteraan tarjotaan, eikä varmaan syyttä, onhan yleisömetriikka ahkerassa käytössä ihan jokaisessa nettijulkaisuja tuottavassa tiedotusvälineessä. Siitä kirjoitetaan, mikä kiinnostaa – unohtamatta toivon mukaan uutisointia siitä, mikä on kansalaisten kannalta tärkeää ja olennaista.
Terveys- ja tiedeuutisoinnin voi jalostaa niksipirkkatyyliin selväksi säästöksi tässä kohtaa vuotta, kun kalenteri on kääntymässä joulukuuksi. Oletettavasti jokainen kaupassa viime kuukausina vieraillut on voinut pistää merkille, miten monenkirjavat joulukalenterit ovat kasvattaneet suosiotaan kaikenikäisten keskuudessa, mutta jos ei halua käyttää niihin rahaa, itselleen voi pienellä vaivalla väsätä edullisen ja yllättävän ”mitä olet aina tehnyt väärin” -adventtikalenterin. 24 luukullista otsikoita voi saada kasaan varsin lyhyellä varoajalla. Seuraavilla poiminnoilla pääsee jo hyvään alkuun:
”Näiden ruokien epäterveellisyys yllättää – asiantuntijat tyrmäävät hyvän maineen” (Stara 20.11.)
”Jauheliha pitää paistaa päinvastoin kuin meille on opetettu – Paljon parempi” (Iltalehti 22.11.)
”Lukulasien käyttämiseen liittyy yleinen väärä käsitys – optikko tyrmää” (Ilta-Sanomat 20.11.)
”Moni luopuu nyt kahvista, mutta onko siitä hyötyä?” (Helsingin Sanomat 11.11.)
Miksi syöttää itselleen kolmen viikon ajan sisältöä, joka voi kylvää ajatuksen siitä, että on suorittanut koko elämänsä väärin?
Ensinnäkin, pian juhlitaan ilotulitusten välkkeessä uuttavuotta ja tällöinhän kuuluu tehdä lupauksia. Joulukalenteriotsikoista on helppo poimia muutamia toteuttamiskelpoisia. Luvata voi esimerkiksi, että ensi vuonna paistaa jauhelihan eri tavalla kuin ennen.
Toinen aika paljon painavampi syy on se, että kevyet tiede- ja hyötyjutut kertovat siitä, että meillä on asiat ihan mukiinmenevästi. Otsikoissa on isommilla kirjaimilla ollut niin Ukrainan sotaa, Gazan tilannetta, Trumpin valtaannousua kuin jengiväkivaltaa. Uutisvirrastamme löytyy edelleen myös kepeitä elämänohjeartikkeleita, mutta keskellä akuuttia kriisiä ketään ei kiinnostaisi lukea kahvinjuonnin terveysvaikutuksista. Mielestäni juuri siitä kannattaisi itseään muistuttaa ihan joka aamu ennen jouluaattoa. Me saamme viettää joulua turvassa.
Katriina Reijonen