Seurakuntien liitossuunnittelu sävyttää ensi vuotta – valtuustossa jätettiin Alastaron seurakuntataloa ja kirkkoa koskeva aloite

0
Kirkkovaltuustossa pohdittiin muun muassa jumalanpalvelusten radiointia ja kuvaamista. LARI KIVIRANTA

LOIMAAN kirkkovaltuusto hyväksyi seurakunnan ensi vuoden talousarvion keskustelun siivittämänä.

Kirkkoherra Riku Laukkanen kertoi ensi vuotta tahdittavan Rova 2030 -prosessin, jossa Loimaan seurakunta on ollut aktiivinen, suorastaan mallioppilas.

– Meillä on hyviä kokemuksia rovastikunnallisesta yhteistyöstä, hän sanoi ja viittasi taloushallintoa koskevaan yhteistyöhön Salon seurakunnan kanssa.

Prosessissa on kyse Paimion rovastikunnan Salon, Liedon, Loimaan, Paimion, Pöytyän ja Someron seurakuntien liitossuunnitelmasta (LL 12.10.).

– Katsotaan, mihin Rova johtaa meidät, Laukkanen pohti ja arveli, että ensi vuonna tähän aikaan ollaan varmasti viisaampia asiassa.

Kirkkoherra sanoi, että seurakuntalaisten kuulemiseksi Rovan tiimoilta tullaan järjestämään pari keskustelutilaisuutta ensi vuonna.

Kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Eliisa Jaatinen muistutti, että Rovan tavoitteena on turvata seurakuntien ydintehtävä eli evankeliumin julistaminen.

Loimaan seurakunnan ensi vuoden budjetti on noin 19 000 euroa ylijäämäinen, ja taloushallinnon asiantuntija Leena Välikangas luonnehtikin talousarviota aika tasapainoiseksi.

Isoimmat investoinnit ovat Alastaron kirkon julkisivumaalaus ja Kanta-Loimaan kirkon katon maalaus (LL 3.12.).

Henkilöstön osalta kirkkoherra summasi, että Loimaan seurakunnassa on saatu tärkeimmät rekrytoinnit eli henkilövalinnat tehtyä eikä isoja rekrytointeja ole näköpiirissä. Hän sanoi myös, että seurakunnassa on panostettu työhyvinvointiin, johon on saatu konsulttiapua. Tavoitteena on luottamuksen jälleenrakentaminen.

Strategiatyön tiimoilta Laukkanen sanoi muun muassa seurakunnan pyrkivän olemaan läsnä siellä, missä ihmiset liikkuvat.

Kirkkovaltuutettu Ilkka Uusitalo tiedusteli seurakunnan metsäomaisuudesta: paljonko sitä on ja missä kunnossa? Seurakunnan kiinteistöpäällikkö Anni Mainela vastasi seurakunnalla olevan metsää runsaat sata hehtaaria. Hakkuu- ja hoitosuunnitelma on puolestaan tulossa kirkkoneuvoston käsiteltäväksi.

Varavaltuutettu Marita Lahtonen nosti esiin kysymyksen siitä, voitaisiinko jumalanpalveluksia radioida seurakunnan kaikista kirkoista. Tällä hetkellä sunnuntaisin seurakunnan jumalanpalvelus radioidaan vuoroviikoin Kanta-Loimaalta ja Kaupunginkirkosta.

Kirkkoherra Laukkanen piti Lahtosen ideaa hyvänä eikä nähnyt varsinaisia esteitä asialle.

– Täytyy tutkia.

Valtuutettu Mari Koenkytö jatkoi samasta aiheesta kysymällä, olisiko jumalanpalveluksiin mahdollista lisätä myös kuva esimerkiksi striimaamalla. Laukkanen vastasi kuvaamisen olevan lähinnä henkilöstöresurssikysymys.

Valtuutettu Timo Tamminen pohti, voitaisiinko rippikoululaisia käyttää jumalanpalvelusten striimaamisessa. Kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Anu Haapanen puolestaan nosti esiin mahdollisuuden nuorten vaikuttajaryhmästä.

Kirkkovaltuusto keskusteli budjetin yhteydessä myös seurakunnan viestinnästä ja esimerkiksi siitä, mitä esityslistoja ja muita tietoja seurakunnan verkkosivuilta pitäisi olla saatavissa. Aiheen otti puheeksi valtuutettu Marja-Liisa Laitila, joka viittasi Alastarolla viime viikolla järjestettyyn tilaisuuteen Alastaron seurakuntatalosta.

Alastarolla kritisoitiin tuolloin muun muassa tilaisuuden tiedottamisesta ja siitä, mitä dokumentteja ja tietoja seurakunnan verkkosivuilla on ylipäätään nähtävillä (LL 5.12.).

Kirkkovaltuustossa Marita Lahtonen oli sitä mieltä, että avoimuus lisää luottamusta ja ettei Alastaron tilaisuuden asiakirjoja ole vieläkään myöhäistä laittaa esille. Hänestä seurakunnalle on hyväksi kaikki tiedon lisääminen oma-aloitteisesti.

Eliisa Jaatinen sanoi Alastaron tilaisuuden opettaneen sen, kuinka tärkeitä keskustelutilaisuudet ovat.

– Kenenkään ei tulisi tuntea, että asioita pimitetään tai salataan.

Hänenkin mielestään avoimuus luo luottamusta, vahvistaa yhteyttä ja vähentää salaliittoteorioita.

Keskustelutilaisuuksien ohella Jaatinen näki kirkkoalueiden toimintaryhmien ja tukiryhmien olevan tärkeässä roolissa myös tiedonkulun kannalta.

Kokouksen lopussa kirkkovaltuutettu Hanna Sohlman jätti Alastaron kirkkoalueen toimikunnan aloitteen, joka koskee Alastaron seurakuntataloa ja kirkkoa. Kokouksen alkaessa aloitteen oli allekirjoittanut 19 henkilöä.

Aloitteesta ei keskusteltu kirkkovaltuustossa sen enempää. Seuraavaksi aloite lähtee valmisteluun.

 

Fakta

Alastaron kirkkoalueen toimikunnan aloite

Hankesuunnitelmaa Alastaron kirkon muuttamisesta monitoimitilaksi ei toteuteta. Ehdotuksemme on, että kirkon takaosasta voisi poistaa 2–3 penkkiriviä, jotta tilaa jäisi paremmin pienille tarjoiluille tapahtumien jälkeen.

Alastaron seurakuntatalon vuoden 2018 korjauspäätökset (muun muassa salaojitus) toimeenpannaan pikaisesti ja korjaussuunnitelmasta julkisivumaalauksen osalta pidetään kiinni. Ehdotamme myös mietintää kaukolämpöön siirtymisestä suunnitelmassa olleen mahdollisen maalämmön sijaan.

Päätös Alastaron seurakuntatalon lakkauttamisesta/korjaamatta jättämisestä kumotaan ja tulevassa kiinteistöstrategiassa pyydetään selkeästi muotoilemaan suunnitelma seurakuntatalon korjaamisesta käyttökelpoiseksi sekä selvitys siitä, miten se on mahdollista, kuten kirkkoherra Riku Laukkanen totesi Alastaron kirkkoalueen keskustelutilaisuudessa Alastarolla 3.12.2024.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän