LOIMAA Ravintola Ata on muuttanut uusiin tiloihin Vesikoskenkadulle korttelin päähän aiemmasta paikasta Kauppatorin vierestä.
Kebab-pizzeriassa on 30 hengen sisätilat ja laaja terassi, josta yrittäjä Oktay Er on erityisen viehättynyt.
– Terassi on tehty isoksi, ja siihen paistaa aamuaurinko, päiväaurinko ja ilta-aurinko eli periaatteessa koko talon ympäri.
Tilojen lisäksi muutoksia on tehty ruokalistaan. Muuten toiminta pysyy samana: Atasta saa lounasta ja a la carte -annoksia, kotiinkuljetus kuskaa, ja ravintolalla on oma sovellus. Se on mukana myös Wolt- ja Foodora-ruoankuljetuspalveluissa.
ODOTUKSET tulevasta ovat suuret, sillä niin ovat olleet myös kulut.
Er kertoo tehneensä kymmenen vuoden vuokrasopimuksen ja tehneensä uuteen paikkaan isot investoinnit.
Vesikoskenkadun kiinteistössä tehtiin mittava remontti, jossa kunnostettiin sisäkatto, lattiat ja ilmastointi. Tiloihin rakennettiin keittiö, apukeittiö ja inva-wc ja taloa reunustamaan terassi. Seiniä on purettu ja koko sisustus uusittu, ulkokaton saneeraus on suunnitteilla.
Muuttaminen on kallista ja vie aikaa. Sen yrittäjä tietää hyvin, sillä muuttoja on takana useampi: aluksi Ata toimi Väinämöisenkadulla, josta se siirtyi Aleksis Kiven kadulle ja sieltä Kauppalankadulle, jossa ravintola oli kahdessa paikassa.
Er kertoo myynnin olleen huipussaan 2000-luvun alusta vuoteen 2008 Aleksis Kiven kadun aikoina, kun tänä päivänä alalla riittää haasteita.
– Pandemia sekoitti koko maailman, ja se näkyy vieläkin, myös sota vaikuttaa. Hinnat ja raaka-aineet ovat nousseet ja monet yritykset ovat vähentäneet työntekijöitä.
Korona kohteli Eriä rajusti siksikin, että hän perusti Kauppalankadulle Live Club -yökerhon keväällä 2020, juuri kun tauti alkoi levitä. Avajaisista jäi hyvä fiilis, sillä väkeä oli satapäin, mutta ei mennyt kuin tovi, ja rajoitukset ensin sulkivat ravintolat ja vaikuttivat vielä pitkään sen jälkeen.
Aika oli huono, eikä toiminta kannattanut, ja harmia lisäsi se, että eturivin artistien keikkapaikaksi suunniteltu klubi oli vaatinut isoja investointeja, kuten esiintymislavan ja äänentoiston.
YRITTÄJÄLLÄ on kuitenkin uskoa tulevaan, ja sitä oli myös vuonna 1997, jolloin hän siirtyi Salosta ravintoloitsijaksi Loimaalle, kun tuttu tarjosi kauppoja.
Ata oli paikkakunnan ensimmäinen kebab-pizzeria, ja kun Er vielä kertoo olleensa ensimmäinen ulkomaalainen yrittäjä, oli jännitystäkin ilmassa. Vastaanotto oli kuitenkin ystävällinen, kanta-asiakkaita on kertynyt ja työ pysynyt mielekkäänä.
– Loimaalaiset ovat pitäneet minut loimaalaisena yrittäjänä. Yritän tehdä ruokaa sen mukaan, mistä loimaalaiset tykkäävät. Eniten menee pizzaa, jossa on kebabia, hän sanoo lähes 30 vuoden kokemuksella.
Er on asunut Loimaalla vuodesta 2014 ja kokee paikkakunnan ja sen ihmiset omakseen. Myös työnteon hän ottaa sen verran tosissaan, ettei aikaa ole juuri muuhun ja avioerojakin on tullut kaksi.
– Olen ennen kaikkea yrittäjä.