Power Cup sai runsaasti apukäsiä vapaaehtoisilta

0
Loimaan evankelinen kansanopisto tarjoaa monia mahdollisuuksia varsinkin maahanmuuttotaustaisille. Carme Alcala-Bejarano Masachsin, Emil Castillon, Ilze Liepina-Naulan ja Mahdi Khawarin kokemukset Suomesta ovat varsin positiivisia. JUHA LAHTI

Loimaa/Hirvikoski
Juha Lahti

Vapaaehtoistyön merkitystä ei voi väheksyä missään yhteyksissä. Asia korostui erityisesti tämänvuotisessa Power Cupissa Loimaalla. Järjestäjien mukaan Power Cup on maailman suurin lasten ja nuorten lentopalloturnaus, joten kaikki apukädet ovat silloin tarpeen ja tervetulleita. Loimaan evankelinen kansanopisto (Leko) oli mukana vapaaehtoisryhmän voimin antamassa oman panoksensa tapahtuman onnistumiselle.

– Meille saapui toukokuun lopulla European solidarity corps (Esc) kautta vapaaehtoisia ulkomailta. Ryhmän koko oli 16 henkilöä. Heidän yksi päätehtävänsä oli nimenomaan avustaminen kaikissa mahdollisissa asioissa Power Cupissa, kuten turnauksen pelikenttien rakentamisessa, myyntipisteissä tarjoilussa ja muissa järjestelyihin liittyvissä toimissa, projektikoordinaattorina Loimaan evankelisessa kansanopistossa toimiva Ilze Liepina-Naula kertoo.

Vapaaehtoisryhmän toimintojen organisointi isossa tapahtumassa vaatii ymmärrettävästi oman osansa. Liepina-Naulan apuna organisoinnissa ja toimintojen sujumisen varmistamisessa itse tapahtumassa olivat ryhmänjohtajat Carme Alcala-Bejarano Masachs ja Emil Castillo.

– Olen ollut kymmenen kuukautta Suomessa toimien pääasiassa vapaaehtoistyön parissa. Olemme Ilzen kanssa yhdessä luoneet toimintamahdollisuudet vapaaehtoistyölle täällä Lekossa. Power Cup ja siellä vapaaehtoisryhmän toiminta oli iso asia, mutta yhdessä Emilin kanssa kaikki sujui oikein hyvin. Toteutan nyt unelmaani täällä, Espanjasta kotoisin oleva Masachs mainitsee.

Emil Castillo tulee Nicaraguasta. Suomeen hän on muuttanut 2023 yhdessä äitinsä kanssa.

– Muutimme aluksi Joensuuhun, mutta olen nyt täällä Loimaan evankelisessa kansanopistossa perusopetuksessa. Syy Suomeen muuttamiselle oli se, että etsin parempaa elämää. Kotimaassani on kovin turvatonta. En aluksi tiennyt Lekon tarjoamista mahdollisuuksista, mutta kokemukseni ovat olleet oikein positiivisia. Jatkossa haluan myös kartoittaa mahdollisuuksia aloittaa yliopisto-opinnot, Castillo kertoo.

Kansanopisto on monipuolisesti mukana erityisesti maahanmuuttajataustaisten henkilöiden erilaisissa koulutuksissa. Opisto tarjoaa esimerkiksi aikuisten perusopetusta, kotoutumiskoulutusta ja lukutaitokoulutusta maahanmuuttajille kohdennettuna. Myös muuta koulutusta on tarjolla. Opiston säätiö ylläpitää yhdessä Ely-keskuksen ja Loimaan kaupungin kanssa Loimaan perheryhmäkotia ilman vanhempia maahan tulleille alle 18-vuotiaille oleskeluluvan saaneille nuorille. Kouluttautumismahdollisuuksista hyvänä esimerkkinä on Afganistanista kotoisin oleva Mahdi Khawari .

– Olen ollut Suomessa jo viisi vuotta. Tulin kiintiöpakolaisena vuonna 2020 ja Loimaalla olen ollut neljä vuotta. Sain äskettäin Suomen kansalaisuuden. Perusopetuksen olen saanut Loimaalla ja olen myös opiskellut lähihoitajaksi oppisopimuksella perheryhmäkodissa, Khawari sanoo.

Vapaaehtoistyö on Mahdille mieluisaa toimintaa. Hän on tehnyt sitä Latviassa, Kreikassa ja nyt Power Cupissa. Hän on EU:n vapaaehtoistyön jäsen.

– Suomessa on todella hyvä olla ja asua. Olen työskennellyt täällä siivoojana, kuljettajana ja ottanut aina kaiken työn vastaan, mitä on tarjottu. Olen myös opiskellut suomen kielen ja voin toimia tarvittaessa vaikkapa tulkkina. Seuraavaksi minua odottaa sitten armeija, Khawari luettelee.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän