Muuttoaika

Yrjön päivä 23.4. – Sudet pois mailta ja halmeilta, karja laitumelle

Pyhän Yrjänän, 200-luvulla eläneen tarunomaisen marttyyrin ja ritarin, alkuperäinen nimi Georgius tarkoittaa maanviljelijää. Monissa maissa hänen muistopäivänsä on tärkeä toukopäivä. Täällä Pohjolassakin on otettu enteitä tulevasta viljasadosta: lämmin Yrjö tuo hyvän vuoden, kylmä vie joka kolmannen tähkän pellosta.
Ennemminkin Yrjön eli Yrjänän eli Jyrkin päivä liittyy meillä karjatalouteen. Päivä on vanha karjan uloslaskupäivä. Kyseisenä päivänä, tai useammin sitä edeltävänä yönä, suoritettiin toimenpiteitä, joilla pyrittiin takaamaan karjalle turvallinen laidunkausi.

Yrjön päivä on perinteinen karjan uloslaskupäivä. Kuva vuodelta 1929 Lempäälästä. Kuva: Väinö Niemi / Suomen maatalousmuseo Sarka.

Yrjön päivä on perinteinen karjan uloslaskupäivä. Kuva vuodelta 1929 Lempäälästä. Kuva: Väinö Niemi / Suomen maatalousmuseo Sarka.

Yrjön päivän aattoyönä sytytettiin kokkotulia ja paimenet soittivat torviaan. Huhuiltiin ja huudettiin Pyhälle Yrjölle ja kehotettiin häntä pitämään koiransa kiinni. Näillä koirilla tarkoitettiin susia.
Susien karkottamiseksi saatettiin paikoin suorittaa myös jyryn- eli Jyrkin ajo: etenkin lapset juoksivat kelloja soittaen ja muutenkin mekastaen ympäri taloa ja lähimetsiä.
Entisaikaan kevään nälkäiset sudet olivat todellinen uhka talon kalleimmalle omaisuudelle, karjalle, joten kaikki keinot sen suojelemiseksi otettiin käyttöön. Lounais-Suomessa uskottiin suden penikoivan nimenomaan juuri Yrjön yönä ja ulvaisevan kerran joka pennulle.
Yrjön päivän sääolot eivät aina ole laidunnuksen kannalta suosiolliset, lunta saattaa olla vielä maassa ja vedet jäässä. Tällöin ainakin Itä-Suomessa karjan uloslasku on toimitettu vain seremoniallisesti päästämällä lehmät hetkeksi ulos jaloittelemaan. Varsinaista uloslaskua on tällöin siirretty eteenpäin, mutta se on suoritettu kuitenkin samana viikonpäivänä kuin mille Yrjön päivä osui.

Iina Wahlström
Suomen maatalousmuseo Sarka

OP Edustajistovaalit


Lähitapiola
Sää

Suomi 100

Pala Kakkua

SPM –

Arkistot
Digilehti

Lue Loimaan Lehti

Loimaan Lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Loimaan neljäsluokkalaiset tanssivat itsenäisyysjuhlan vieraiden kanssa valssia

Loimaan kaupungin neljäsluokkalaiset järjestivät Liikuntahallissa 4.12.2017 itsenäisyysjuhlan, jonka ohjelmaan kuului tanssiesityksiä. Tässä on vuorossa vieraiden kanssa tanssittu valssi.

Loimaan neljäsluokkalaiset ja itsenäisyysjuhlan vieraat tanssivat cicapoa

Loimaan kaupungin neljäsluokkalaiset järjestivät Liikuntahallissa 4.12.2017 itsenäisyysjuhlan, jonka ohjelmaan kuului tanssiesityksiä. Tässä on vuorossa vieraiden kanssa tanssittu cicapo.

Loimaan neljäsluokkalaiset tanssivat itsenäisyysjuhlassa letkajenkkaa

Loimaan kaupungin neljäsluokkalaiset järjestivät Liikuntahallissa 4.12.2017 itsenäisyysjuhlan, jonka ohjelmaan kuului tanssiesityksiä. Tässä on vuorossa letkajenkka eli letkis.