Säästöpankki ja Aulan kirjakauppa

Säästöpankista olisi juttua vaikka kuinka paljon. Komea kivitalo. Pitkä matka ulko-ovelta pankkitiskille. Lähes pelottava. Pankki piti huolta asiakkaistaan. Meidänkin Suopellon koululle ajeli pankkirouva kerran kuukaudessa talletuksia vastaanottamaan. Meille oli annettu pienet vihot, joihin saatiin talletuksen värinen liimattava lappu. Se ajan rahat punainen 10 markkaa, sininen 20 markkaa ja keltainen 50 markkaa. Rahan arvoa kuvaa se että 10 markalla sai kaksi lakritsapötköä. Laineen Seppo kertoo Saviseudun Joulussa pankista ollessaan Autokorjaamolla töissä. Ennen sotia K.J. Heinonen oli pankinjohtajana. Nykyään tiloissa on kai myymälätoimintaa.

SÄÄSTÖPANKIN TALOSSA toimi myös hammaslääkäri Kinnunen. Hän oli kouluhammaslääkäri. Ennen toimenpiteitä oli mukava katsella odotushuoneessa ollutta akvaariota. No, siihen se mukavuus loppuikin. Kouluhammaslääkäriin lähetettiin pienissä ryhmissä, ettei kukaan karkaisi. Mielestäni talossa asuivat muun muassa Vuoren perhe ja Pankinjohtaja Jaakkola. Alakerrassa palveli myös Lennon paperikauppa. Toisessa päässä LSO:n sivumyymälä, vastaavana Lintulan Pentti.

SEURAAVASSA TALOSSA toimi Kirjakauppa Aula, mielestäni myös kangaskauppa. Sieltä sai myös postimerkkejä, joita siihen aikaan ahkerasti kerättiin. Hyvin muistan myös Merijalin punaiset makeiset. Satakunnantien hiljennettyä Aula siirtyi 1960 alussa torin varteen, jossa toimi pitkään.
Aula oli puutalo ja kauppaan piti astua portaita. Eipä taida enää kuvaa olla tallessa.

VIELÄ MAHTUU iso talo ennen Heimolinnankatua. Sanotaanko nyt vaikka Loimaan Vaatetus, omistaja August eli Aku Heino. Pitkään sanottiin Vartiaisen taloksi. Vartiainen oli lääkäri ja piti vastaanottoakin talossa. Vartiaisen pojalla oli sininen Ifa F 9 -auto, lempinimeltä Saksan seisoja. Vaateliike vei ison osan talosta. Taloon mahtui myös Sauramon Matin kukkakauppa. Olisko myöhemmin ollut myös suutari? Yläkerrassa asui ainakin Lääperin perhe. Eila oli apteekissa farmaseuttina ja Simo vähän ylemmällä luokalla Yhteiskoulussa. Lääperi oli Loimaan Betonin johtaja Liljestrandin jälkeen.
Talon oli rakentanut Knuutila. Yksi Loimaan hienoimmista taloista – ennen remonttia! Satakunnantielle komeat pylväät ja kaari-ikkunat. Olin kerran ostoksilla kaupassa ja pyysin alennusta. August kysyi, että miksi poika tinkaa? Kuumeisesti ajattelin ja keksin: Oskari Rauhamäki on mun isoisä! Sain muutaman markan alennusta. Nykyään taitaa talo olla suosittu ravintola. Ensi kerralla tien toiselle puolella Lehtisaaren kahvilaan ja elokuvateatteriin.

Matti Pulli

OP Edustajistovaalit


Lähitapiola
Sää

Kesälehti 2018

Plus-tilaus

Sudokuttaako?

Arkistot

Ampiainen grillilihan kimpussa

Ampiaiset ovat paitsi makean- myös proteiininhimoisia. Ne kuljettavat grillilihankimpaleita pesässä kasvaville toukille. Kuvaus: Valtteri Marjamäki.

1st Annual X-frame Meet, 19.7.2018, Loimaan Lehti

Loimaalla järjestettiin x-runkoisten Chevroletien (1958-1964) kokoontuminen. Paikalle saapui 15 autoa, joista tässä letkassa 13. Loimaan Lehti/Kati Uusitalo

Loimaan varhaiskasvatuksen yhteislaulutempaus 17.5.2018

Loimaan kaupungin varhaiskasvatus järjesti torstaina lapsille ja vanhemmille yhteislaulutilaisuuden pesisstadionilla Allsång-hengessä. Paikalla oli viitisensataa laulajaa ja leikkijää. Video: Katriina Reijonen

Pala Kakkua

Digilehti

Lue Loimaan Lehti

Loimaan Lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Tutustu ja ihastu

TS rekry

Muualla