Vilho Salminen ja Tuomi

Matti Pulli muistelee entisaikojen kaupantekoa. Kuva otettu 18.1.1966. Kuva: Veikko Hulkko

Kangasliike Tuomi. Vanhat miehet muistelivat, että Tuomi oli ensin kellokauppana. Siirtyi kai Turkuun, josta vielä vanhat loimaalaiset kävivät kihlansa ostamassa. Kangaskauppa oli hyvin varustettu. Toinen pää talosta toimi asuntona. Kaunis talo. Salmisen kaupan ja Tuomen väliin mahtui vielä vähän puutarhaa.
Vilho Salminen oli varsin menestynyt kauppias. Kelloja korjattiin, pyöriä ostettiin paljon. Pyörähän oli yleisin kulkuväline siihen aikaan. Meidän aloittaessa Yhteiskoulun pihalla oli ainakin sata polkupyörää ja se yksi Salmisen Hessun moottoripyörä. Nykyään taitaa mopoja ym. olla enemmän kuin opettajien autoja.
Salmisella oli aika pieni myymälä, liikettä osoittava iso kello ulkopuolella. Heinosen Valto pelasti sen kaatopaikalta. Tosin lasi oli jo rikki.
Me saimme Salmiselta ensimmäiset pyörämme. Hannu nuorten Jaguarin ja minä vähän pienemmän. En ylettynyt nuorten pyörän satulalta polkimille, ja olisi ollut aika häpeällistä kaakertaa korkealta. Äitikin oli ostanut sinisen Jaguarinsa Salmiselta. Sen ajan mainoslausehan oli: Ketterästi polkee vaari, vaarilla on Jaguaari! Maske ja Potti olivat ostaneet Pyrkivä-nuorisopyöränsä varmaan Sähköstä.
No myöhemmin Salmiselta sai Hopeasaumaa ja Husqvarnaa. Olin tosi ylpeä hienosta vaihdepyörästäni. Vain Aallon Mikillä oli samanlainen. Jos se Jaguar maksoi 9 000 mk, niin 5 vuotta myöhemmin Husqvarna jo 15 000 mk. Hintatasoa kuvaa, että sain apteekin juoksupoikana 1961 palkkaa 14 000 mk kuukaudessa. Pyöräni kesti aina Seinäjoelle asti 1980-luvun alkuun. Ylpeyttäni  lisäsi se, että Salmisen Yrjöllä oli myös Husqvarna – tosin moottoripyörä. Myytävät pyörät olivat visusti lukkojen akana takavarastossa.
Tiedettiin, että Vilho oli taitava pelimanni. Viulu ja haitarikin soivat hyvin. Tallessa on kuva, kuinka hän soitti Jalmari ja Martta Venhon häissä. Poikansa Kalle toimi pitkään Voiman ja LP:n taloudenhoitajana. Hänen kanssaan oli mukava jutella vanhoista asioista.
Samassa pihapiirissä oli punainen talo, jossa toimi apteekkari Nyman-Lähdekiven aikana kemikalio Iris. Kun apteekkarin tytär meni naimisiin Reino Kuuskosken kanssa, nuoripari asusti aluksi Kemikalion yläkerrassa. Tätini Hellin oli siihen aikaan apteekissa konekirjoittajana ja sai tuurata Kemikaliossa päivisin. Apteekki palveli siihen aikaan Heikkilää vastapäätä olevassa kiinteistössä.

Matti Pulli

OP Edustajistovaalit


Lähitapiola
Sää

Kesälehti 2018

Plus-tilaus

Sudokuttaako?

Arkistot

Ampiainen grillilihan kimpussa

Ampiaiset ovat paitsi makean- myös proteiininhimoisia. Ne kuljettavat grillilihankimpaleita pesässä kasvaville toukille. Kuvaus: Valtteri Marjamäki.

1st Annual X-frame Meet, 19.7.2018, Loimaan Lehti

Loimaalla järjestettiin x-runkoisten Chevroletien (1958-1964) kokoontuminen. Paikalle saapui 15 autoa, joista tässä letkassa 13. Loimaan Lehti/Kati Uusitalo

Loimaan varhaiskasvatuksen yhteislaulutempaus 17.5.2018

Loimaan kaupungin varhaiskasvatus järjesti torstaina lapsille ja vanhemmille yhteislaulutilaisuuden pesisstadionilla Allsång-hengessä. Paikalla oli viitisensataa laulajaa ja leikkijää. Video: Katriina Reijonen

Pala Kakkua

Digilehti

Lue Loimaan Lehti

Loimaan Lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Tutustu ja ihastu

TS rekry

Muualla