Vadelma ja pensasmustikka jatkavat marjakesää

0

MARJAT Mansikkakauden hiipuessa kotimaisten marjojen tarjonta jatkuu myös loppukesällä. Ensimmäiset avomaan vadelmat ja pensasmustikat ovat kypsyneet. Kumpikin marjalaji sopii niin kesäiseen herkutteluun kuin pakastettavaksi talven varalle.
Vadelmakasvustot talvehtivat edellisvuotta paremmin. Jonkin verran satoversoja on kuivunut kesän aikana, mutta sadon määrästä odotetaan kuitenkin normaalia. Viileä alkukesä pidensi vadelman kukinta-aikaa ja raakileita on kehittymässä runsaasti. Vadelman kokonaissadon arvioidaan olevan noin 800 000 kiloa, eli selvästi edellisvuotta parempi.
Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto arvioi, että vadelman pääsatokausi jatkuu vielä kolmisen viikkoa. Satokauden kesto riippuu sääolosuhteista, yhtäjaksoisten helteiden jatkuminen nopeuttaa kehitystä ja saattaa myös pienentää odotettavissa olevaa satomäärää. Vadelmakautta jatkavat myöhemmin syysvadelmalajikkeet, jotka tuottavat satoa aina pakkasiin asti.
Loppukesän marja, pensasmustikka, on kärsinyt paikoitellen lievistä talvivaurioista ja kukinnan aikaiset kylmät säät ovat myös verottaneet osansa sadosta. Menetyksiä on lähinnä maan eteläosissa sijaitsevilla pensasmustikkatiloilla. Maan keski- ja itäosissa pensaat ovat säästyneet vaurioilta ja näillä alueilla odotetaan normaalia satoa. Pensasmustikkaa viljellään noin 75 hehtaarin alalla Suomessa. Satomäärä on vaihdellut viime vuosina 75 000 ja 130 000 kilon välillä.