Niisitöissä on liikettä ja rytmiä

0

LOIMAA/NIINIJOKI – Taisin olla aikaani edellä. Ei vielä 2000-luvun alussa puhuttu, että suomalaiset ovat tanakoita ja etenkin lapset liikkuvat liian vähän, Kristiina Nyman naurahtaa, kun hän muistelee ensimmäisiä niisikollaasejaan.

Liikunnallisuus on Kristiina Nymanille tärkeää, mikä välittyy myös taiteeseen. Hän kannustaa liikkumaan yhdessä, jolloin se on entistä hauskempaa. Niisikollaaseissa liike syntyy langoista. Loimaan Taideseuran lisäksi hän kuuluu lounaishämäläiseen Kuhankosken Kilta -taideseuraan. Hän on myös opiskellut vuoden Ateneumin Taideakatemiassa. Kuva: Maija Paloposki

Jo tuolloin hän korosti töissään liikunnallisuuden ja harrastuneisuuden tärkeyttä. Nyt hänen rytmisiä töitään pääsee ihailemaan Kuukantaloon, jossa hänellä on oma viikon verran kestävä näyttely.
Ja mitä niisityöt sitten ovat? Ne ovat Nymanin itse kehittämiä kollaaseja, joissa kangaspuissa käytetyistä niisilangoista muotoillaan kuvio samettipaperille. Langat kiinnitetään hiuslakalla ja työ päällystetään lasilla.
Nymanin tekniikka on kerännyt ihasteluja, sillä vuonna 2000 hän voitti Vierivä kivi ei sammaloidu -työllään Varsinais-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten Huoneentaulu-käsityökilpailun.
– Myönteinen palaute kannusti minut jatkamaan työskentelyä, hän sanoo.

Kristiina Nymanin Unelmat liikkeelle -näyttely Kuukantalossa 22.–28.1. Avajaiset sunnuntaina 22.1. klo 14–18. Auki ma–pe klo 16–18 ja lauantaina klo 14–16.

Lue lisää 21.1.2017 lehdestä