Viikon kuvat: Lohet tiellä, suolakurkku joulukuusessa ja Bottas Loimaalla

0

Lähestyvä joulu hiipii mieliin Viikon kuvissa. Somerolla eskarilaiset ovat jo laskeneet päiviä jouluun, Marttilassa on toivotettu joulurauhaa eläimille ja sauvolainen Milla Popova kertoo joulukuusessaan roikkuvista neuvostoaikaisista koristeista.

Viime kaudella formula ykkösissä kolmanneksi yltänyt Valtteri Bottas jatkaa ensi kaudella Mercedes-tallissa. Lomaa viettävä Bottas vieraili Loimaalla viime viikolla. Bottas kertoi huolehtivansa siitä, että nukkuu hyvin etenkin ennen kisoja, mutta mentaaliharjoituksia hän ei tee.

– Minulla ei ole ennen kisoja mitään traditioita. Joskus karting-aikoina pidin kilpailuissa aina samoja boksereita, mutta kun niihin tuli reikä, ne piti vaihtaa, Bottas kertoi nauraen Loimaan Lehden haastattelussa.

TAMMIKUJAN UUSI ILME. Mathildedalin tammikujanteelta Salosta kaadetaan 12 puuta. Kaikkiaan puita on 83. Vanha puurivi on määritelty maisemallisesti arvokkaaksi. Huonokuntoiset puut ovat kuitenkin Varsinais-Suomen Ely-keskuksen arvion mukaan liikenneturvallisuusriski. Puiden kaadot ja karsinnan tekee Entti Oy. Kuvassa etualalla oksia korjaamassa Katja Virtanen ja puussa karsintahommissa Antti Erola. Osa kaadetuista puista korvataan uusilla tammentaimilla. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

LAPSET LASKEVAT PÄIVIÄ JOULUUN. Julius Kievimaa, Lotta Mikkola, Aili Mäki, Konsta Jaakkola, Rafael Granqvist ja Matias Vartiainen odottavat malttamattomina jouluaattoa ja lahjojen saamista. Sammalniityn päiväkodin eskarilaiset ovat leikkineet joulun alla tonttuovella ja leiponeet pipareita. Kuva: Merja Ryhtä, Somero-lehti.

LOHISTA LIUKAS TIE. Forssaan kompostointilaitokselle matkalle olleesta autosta jäi luukku auki ja autosta tippui mätiä lohia tielle useiden kilometrien matkalle maanantai-iltapäivällä. Pelastuslaitoksen mukaan autoilijat eivät ole olleet asiasta ilahtuneita. – Haju on kuulemma ollut järkyttävä. Autoilijat ovat olleet kiukustuneita, kun ovat sotkeneet autonsa mädillä, haisevilla kalanraadoilla, päivystävä palomestari Markus Rautio kertoi. Tiistaiaamuna kalat oli jo siivottu pois, mutta Söderlångvikintien Taalintehtaan puoleisessa päässä oli vielä pieniä kalajäämiä. Kuva: Talvikki Salin, Salon Seudun Sanomat.

NEUVOSTOAIKAISET KUUSENKORISTEET. Kuusessa roikkuu muun muassa porkkana, suolakurkku, lentopallo, yksisilmäinen papukaija, joka kantaa vanupakettia, kosmonautti ja muutama venäläismummeli. Mitä ihmettä nämä ovat? – Ne ovat lähes viisikymmentä vuotta vanhoja, virolaisten isovanhempieni vanhoja, Neuvostoliiton aikaisia joulukuusenkoristeita. Muistan, että tykkäsin niistä tosi paljon jo lapsena, ja nyt sain ne sitten omakseni. En tosin yhtään tiedä, miksi koristeet ovat esimerkiksi vihannesten muotoisia, sauvolainen Milla Popova nauraa. Kolmekymppinen Popova on syntynyt Virossa, joka tuolloin kuului vielä Neuvostoliittoon. Hän asui perheineen maaseudulla, Narvan lähistöllä, lähellä Venäjän rajaa. – En varsinaisesti muista neuvostoajasta, mutta sen muistan, että kaupasta ostettiin tavaraa talongeilla, sellaisilla kupongeilla. Popovan äidin puolen suku on inkerinsuomalaisia, isän puolen suku vironvenäläisiä. Sieltä juontaa juurensa Popovan venäläinen sukunimikin. Kuva: Jaana Pakarinen, Kunnallislehti.

SUOMI 100 -TULET PADOLLA. Padon kylässä Laitilassa kokoonnuttiin itsenäisyyspäivänä Suomi 100 -tulien helminauhan äärelle. Ulkotulia oli sytytelemässä yli 50 kyläläistä. Ulkotulikuvan on ottanut Niko Saarela, joka tunnetaan paremmin metsästysaiheisista Youtube-videoistaan. Nordic Hunting -nimisen kanavan suosituinta videota, vuoden 2016 hirvijahtia esittelevää filmiä on katseltu jo yli 90 000 kertaa. Saarelan videot ovat käsikirjoitettuja ja tarkkaan leikattuja tuotantoja, joissa käytetään useita kameroita. Usein kuvaa on otettu myös taivaalta käsin dronella. Kuva: Niko Saarela, Laitila.

KUIN OIKEITA VAUVOJA. Reborn-nukkejen teko on tarkkaa käsityötä. Reborn-nuket ovat täysin aidon näköisiä vauvanukkeja. Salolainen Kristiina Konu on valmistanut useita nukkeja vauvanäyttelijöiksi kotimaisiin elokuviin, mm Tyttökuningas-elokuvaan. Konulla on vielä tallessa hänen tekemänsä ensimmäinen reborn-nukke. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

JOULURAUHAA METSÄNELÄIMILLE. Marttilassa metsäneläinten joulurauhanjulistukseen kuljettiin lyhtykulkueena keskiviikkoiltana. Riistaeläinten joulurauhaa eivät lait ja pykälät määrittele, mutta se kuuluu vanhastaan hyviin metsästystapoihin – muuallakin kuin Marttilassa. Kuva: Mikko Perttunen, Auranmaan Viikkolehti.

PAPPI VIIHTYY KUDIN KÄDESSÄ. Kari K. Salo kuljettaa neulepussia mukanaan ja kutoo aina, kun on hetki aikaa. Maskussa pappina työskentelevä mies tunnetaan myös lossikuskina ja veneenrakentajana. Puikoista valmistuu taidokkaita villapaitoja, jotka Salo suunnittelee itse. Kutominen on hänelle enemmän kuin pelkkää lankojen solmimista. Kuva: Riitta Salmi, Turun Sanomat.

MAAOTTELUTUNNELMAA UUDENKAUPUNGIN HALLISSA. Suomen ja Saksan naisjoukkueiden koitosta saapui katsomaan yli 700 katsojaa Uudenkaupungin jäähalliin. Katsojat saivat nähdä jännittävän pelin, joka päättyi voittolaukauskisassa Suomen hyväksi 3–2. Uudenkaupungin Jää-Kotkien tyttöjuniorit johdattivat joukkueet alkuseremonioihin lähes täyden katsomon eteen. Kuva: Jussi Arola, Uudenkaupungin Sanomat.

HEVOSTEN JOHDOLLA JOULURAUHAAN. Joulurauhan julistustilaisuus Salvelan kartanolla eli vanhalla kunnantalolla Piikkiössä on jo perinne. Tonttumyssyinen Vinkapoju-hevonen ohjastajanaan Jenna Nurmi ja valkoiset sarvet saanut Cindy selässään Krista Närvä johtivat kulkuetta kohti kartanoa viime sunnuntaina. Kuva: Tapani Mehtonen, Kaarina-Lehti.

KANSAINVÄLISYYTTÄ JOULULAULUISSA. Turun Varissuon kirkossa kuultiin sunnuntaina suomea, englantia, arabiaa, venäjää ja farsin kieltä, kun kirkkosalissa järjestettiin ensimmäinen Kansainväliset kauneimmat joululaulut -tilaisuus. Yksi esiintyjistä oli Syyrian Damaskoksesta kotoisin oleva Bassem Makhoul , joka soitti ja lauloi arabian kielellä Jouluyö, juhlayön. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

HÄMMÄSTYTTÄVÄN HYVIN SÄILYNYT. Perniön kirkossa voi tänä jouluna ihailla aitoa inkunaabelia eli ennen vuotta 1501 Euroopassa painettua kirjaa. Aluekappalainen Johannes Alaranta ei ollut uskoa silmiään, kun hän löysi vuonna 1488 painetun kirjan neljä vuotta sitten Perniön kirkkoherranviraston arkistosta. Kirja on pappien käyttämä messukirja Missale Aboense, joka on ihmeellisen hyvin säilynyt. – On täysin mahdollista, että näitä löytyy siis muidenkin kirkkoherranvirastojen varastoista, Alaranta huomauttaa. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

FORMULAKUSKI LOIMAALLA. Formula 1 -kuljettaja Valtteri Bottas aloittaa uuteen kisakauteen valmistautumisen toden teolla tammikuussa. Kausi alkaa maaliskuun loppupuolella. Parhaillaan Bottas viettää neljän viikon lomaa, mutta fysiikkatreenejä hän ei jätä silloinkaan. Bottas vieraili viime perjantaina Vilakoneella Loimaalla kertomassa kuulumisiaan ja tapaamassa Vilakoneen yhteistyökumppaneita, asiakkaita ja henkilökuntaa. Kuva: Tiina Naula, Loimaan Lehti.

Viikon kuvat

  • Viikon kiinnostavimmat uutiskuvat, tapahtumat ja henkilökuvat yhdeksästä eri lehdestä.
  • Julkaistaan joka perjantai.
  • Kuvat tulevat eri puolilta Varsinais-Suomea.
  • Sarja tehdään yhteistyössä yhdeksän eri lehden kanssa: Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.