Loimijoen pinta on laskenut poikkeuksellisen alas

0
Sataa pitäisi melko runsaasti, ennen kuin sadevesi vaikuttaisi valuntaan ja virtaamien kääntymiseen kasvuun. Kuva: Kiti Salonen.

Loimijoki
Kiti Salonen
Hirvikoskelle päin mentäessä Loimijoen laskenut vedenpinta on nostanut paikoitellen veneitä kuivalle maalle ja saanut laiturit leijumaan ilmassa tikkaiden varassa.
Kanta-Loimaantien varrella asuvan Jarmo Suokkaan mukaan pintaveden korkeusvaihtelut ovat Loimijoessa tavanomaisia. Kesäisin vedenpinta voi nousta tai laskea kahdeksan tunnin aikana 30:kin senttiä.
Tällaista hän ei kuitenkaan muista aiemmin tapahtuneen.
– Vedenkorkeus putosi keskiviikkona noin 80 senttiä normaalista, Suokas kertoo.
Viikonloppuna Loimijoen pintavesi aleni silmiinpistävästi keskustan alueella, ja tällä viikolla Sallila Energialle on tullut asiasta yhteydenottoja etenkin Hirvikosken ja Vuolteen padon välisiltä jokivarren asukkailta.
Energiapäällikkö Raimo Prusi kuvaa syntyneen tilanteen olleen useamman yhteensattuman ikävä summa.
– Kevät ei ole ensinnäkään ollut millään tapaa normaali, ja vesipinta on tavanomaista alempana kautta läntisen Suomen, Prusi aloittaa.
Veden vaihtuvuuden vuoksi Sallila piti Vuolteen padossa pientä juoksutusta tietämättä, että Forssan Kuhalankoskessa oli laitettu viikonvaihteessa ”luukut kiinni”. Tieto tavoitti sähköyhtiön vasta keskiviikkona, jolloin se sulki Vuolteen padon.
Loimijoen vedenpinta pysyy todennäköisesti lähipäivinäkin matalalla, sillä Vesikosken patoa hoitava Heikki Pirttiniemi Waterpumps WP Oy:sta kertoo, että Tammelan Pyhäjärvestä vedenjuoksutusta on velvoitettu ennemminkin vähentämään kuin lisäämään.

Sataa pitäisi melko runsaasti, ennen kuin sadevesi vaikuttaisi valuntaan ja virtaamien kääntymiseen kasvuun. Kuva: Kiti Salonen.

 

Lue lisää 9.6.2018 lehdestä