Kesänopeuksiin siirrytään ensi viikolla – huonokuntoisilla tieosuuksilla talvinopeudet saattavat jäädä voimaan

0

Kesänopeusrajoituksiin siirrytään koko maassa ensi viikon aikana, kertoo Väylävirasto. Moottoriteillä nopeusrajoitus nostetaan takaisin 120 kilometriin tunnissa ja pääteillä nopeudet palautetaan 100 kilometriin tunnissa.
Vaihtuvien nopeusrajoitusmerkkien teillä kesänopeuksia on voitu käyttää hyvissä ajo-olosuhteissa jo maaliskuun alusta alkaen.

Ely-keskukset tarkastavat teiden kunnon ennen nopeusrajoitusten vaihtamista. Talven aikana päällystevaurioista kärsineillä tieosuuksilla talvinopeusrajoitukset voidaan jättää toistaiseksi voimaan.
– Tänä vuonna rahaa huonokuntoisten päällysteiden korjaamiseen on vähemmän kuin vuosikausiin. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikilla maanteillä ei ole mahdollista palauttaa korkeampia nopeuksia kesäksi, kerrotaan Väyläviraston tiedotteessa.

Nastallisia talvirenkaita saa käyttää toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin – tänä vuonna vasta 29.4. – ja myöhempäänkin, jos keli sitä edellyttää.

Uuden, 1.6.2020 voimaantulevan tieliikennelain myötä talvirenkaiden käyttöaikaa koskevat säännöt muuttuvat. Talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää, marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana. Kuitenkin myös kesärenkaita saa tuona aikana käyttää, jos alueella vallitsee ”kesäkeli”.
Toisin sanoen uuden lain myötä esimerkiksi syksyllä talvirenkaita ei tarvitse vaihtaa pelkästään kalenterin perusteella, kertoo Liikenneturva. Auton käyttäjän tulee silti huolehtia ennakoiden, että talvi ei pääse yllättämään, ja alla on lain edellyttämät renkaat.

 

Muista ajokeli

  • Yöpakkasten jälkeen tie voi olla keväällä liukas.
  • Keväällä myös lumi- ja räntäsateet ovat edelleen mahdollisia.
  • Viisas kuski tietää, että turvallinen ajo voi edellyttää huomattavasti alempaa nopeutta kuin liikennemerkki sallii.
  • Kevätaurinko houkuttelee teille ja pientareille myös kävelijöitä, pyöräilijöitä ja mopoilijoita.
  • Muut liikkujat kannattaa huomioida esimerkiksi jättämällä heille riittävästi tilaa kohdatessa ja ohittaessa.
  • Lisäksi kuskien tulee välttää lian ja soran roiskuttamista.
  • Lähde: Väylävirasto.