Koronan alkaessa Kirveskallion jäteaseman asiakasmäärä tuplaantui

0
LL Arkisto

LOIMAAN Kirveskallion jäteasemalla on kuluneen kevään aikana rikottu asiakasmääräennätyksiä oikein urakalla. Jäteasemahoitaja Markku Nummela sanoo, että koronan alkaessa meni noin viikko, kun asiakasmäärä asemalla vähintään tuplaantui.

– Kun nurkkien siivoamista on helposti lykätty vuositolkulla, niin lomautusten iskiessä päälle pistettiin toimeksi, hän kuvailee ja sanoo menon asemalla nyt jo rauhoittuneen hurjimmista ajoista, vaikka edelleen asiakasmäärät ovat 20–30 prosenttia edellä normaalista kesästä.

Vilkkain päivä asemalla on usein maanantai. Silloin portin takana saattaa ennen avaamista seistä kymmenenkin autoa jonossa. Myös tiistai ja perjantai ovat kiireisiä.

– Kun on viikonloppuna siivottu paikkoja, niin jätteistä halutaan eroon alkuviikosta. Perjantaina taas halutaan saada kärryt tyhjiksi viikonloppua varten, Nummela kertoo ja sanoo erilaisia jätelaatuja tulevan tasaisesti laidasta laitaan.

Kiireisimpinä päivinä asemalla saattaa käydä liki 100 asiakasta, ja rauhallisimpinakin 15–20. Moni jätteen tuoja on vakiokasvo asemalla, mutta yllättävän paljon myös ensikertalaiset löytävät nykyään tiensä sinne.

– Päivän aikana saattaa käydä useampikin, Nummela tietää.

Koronan alkaessa ja rajoitusten iskiessä moni tuntui ajattelevan, että jäteasemalle voi siitä huolimatta tulla huoletta. Markku Nummela sanookin siellä käyneen paljon karanteenissa olleita tai riskiryhmään kuuluneita henkilöitä. Lisäksi turvavälien noudattaminen oli välillä unohtua tyystin.

– Olen aika monelle joutunut huomauttamaan etäisyyksistä, kun tullaan olkapäätuntumalle selvittämään omaa asiaa, Nummela päivittelee ja muistuttaa ihmisiä noudattamaan viranomaisten antamia turvallisuusohjeita myös jäteasemalla.