Varsinais-Suomessa 58 uutta tartuntaa elokuussa – Koronan saaneet nuoria aikuisia, valtaosa juontaa ulkomaille

0
Aluehallintovirasto harkitsee koronarajoitusten jatkamista vuodenvaihteen yli. Kuva: Riitta Salmi.

Koronavirustartuntamäärät Varsinais-Suomessa ovat lievässä kasvussa. Sairaanhoitopiirin alueella on ollut elokuussa 58 uutta tartuntaa (26.8. mennessä), kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

Torstaina Varsinais-Suomessa uusia tartuntoja kirjattiin vain Turussa, jossa todettiin kaksi uutta koronatartuntaa.

Suuri osa elokuussa koronavirustartunnan saaneista alueella on nuoria aikuisia. Noin 70 prosenttia tartunnoista on johdettavissa ulkomaille, kertoo sairaanhoitopiiri. Lisäksi joukossa on perheiden sisäisiä tartuntoja.

KOKO SUOMESSA on torstaihin mennessä todettu 17 uutta koronatartuntaa. Tartuntoja on todettu yhteensä 8 002, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen karttasovelluksesta.

Varsinais-Suomessa on tällä viikolla todettu uusia tartuntoja Turun lisäksi Mynämäessä kaksi, Koskella yksi ja Raisiossa yksi.

Turussa uusia tapauksia on kirjattu tällä viikolla kaikkiaan 15.

Loimaalla uusin koronatapaus on viime viikolta, mutta tällä viikolla uusia ei ole todettu. Loimaalla on ollut yhteensä 24 koronavirukseen sairastunutta.

VIIMEISTEN seitsemän vuorokauden aikana (18.8.–25.8.) Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on ilmoitettu yhteensä 19 uutta varmistettua koronavirustartuntaa. Yhtään koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta ei ole kuluneen viikon aikana todettu.

Uusien tapausten ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa oli 5,2 tapausta 100 000 asukasta kohden (22.8.) ja koko maassa 3,3 (22.8.).

THL:n tartuntatautirekisterin luvut sisältävät kaikki tapaukset, joiden kotipaikka on Varsinais-Suomi, mutta näyte on voitu ottaa muualla kuin Varsinais-Suomessa.

Turun lentoasemalla otetut positiiviset näytteet kirjautuvat Turkuun, jos henkilöllä ei ole vakituista osoitetta Suomessa.

Varsinais-Suomessa uusia tartuntoja on ollut elokuussa alle kolmannes maaliskuun määrästä. Silloin Varsinais-Suomessa oli 193 uutta tartuntaa.

 

KORONAVIRUKSEN TESTAUSTARVE on kasvanut viime viikkoina voimakkaasti. Tyksin kliinisen mikrobiologian laboratorio tekee tällä hetkellä noin 1 400 koronatestiä päivässä.

Positiivisia tuloksia koronatestauksista oli kuluneella viikolla 0,1 prosenttia.

10-vuotiaita tai nuorempia testatuista oli noin 24 prosenttia, kun vastaava luku vielä kesäkuussa oli vain puolet tästä, noin 12 prosenttia.

Kaikkiaan Varsinais-Suomessa on tehty lähes 36 000 koronavirustestiä alkuvuodesta lähtien.

Sairaanhoitopiirin alueella on tälläkin hetkellä potilaita sairaalahoidossa koronavirustartunnan tai koronaepäilyn vuoksi. Osa näytteistä on kuitenkin osoittautunut negatiivisiksi.

THL KIRJAA myös kansalaisten itse ilmoittamia oiretietoja. Tiedot on saatu Omaolo.fi -palvelun Koronavirustaudin oirearviosta kansalaisten raportoimien tietojen perusteella.

Tällä viikolla Varsinais-Suomessa 221 henkilöä on raportuinut oireita, joiden mukaan Omaolo-palvelu on suositellut ilmoittajalle kiireellistä hakeutumista terveydenhuoltoon. Viime viikolla maakunnan luku oli tässä 695 ja sitä edeltävällä viikolla 581.

SAIRAANHOITOPIIRIN päivystyksessä on ruuhkaa testeihin hakeutuvien puhelin- ja muun neuvonnan vuoksi.

Näytteenottoon pääsy saattaa kestää sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä neljä päivää ja tulosten saaminen keskimäärin kolmesta neljään päivää.

– Testitulosten perään ei kannata soittaa, sillä tulokset tulevat omakantaan heti kun valmistuvat. Jos näyte olisi positiivinen, potilaaseen ollaan aina yhteydessä puhelimitse. Osa asiakkaista soittaa meille useita kertoja, mikä valitettavasti ruuhkauttaa palvelua entisestään, kertoo toimitusjohtaja Sirpa Rantanen Tyks Akuutista tiedotteessa.

Ennen yhteydenottoa ja testeihin hakeutumista sairaanhoitopiiri kehottaa aina tekemään oirearvion Oma olo -palvelussa.

Piiri muistuttaa myös riittävistä turvaväleistä kaikissa kohtaamisissa, säännöllisestä käsien pesusta ja yskimishygieniasta.

VARSINAIS-SUOMEN sairaanhoitopiiri toivoo tiedotteessaan entistä täsmällisempiä kansallisia ohjeita testauskriteereiksi.

– Haluamme varmistaa, että voimme kohdentaa sekä henkilöstö- että taloudelliset resurssit mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti. Tällä voidaan lyhentää testijonoja ja sitä kautta ehkäistä koronaviruksen leviämistä. Varaudumme mahdollisesti nousevaan toiseen korona-aaltoon jatkuvasti monin tavoin, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo tiedotteessa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri pitää erittäin tärkeänä, että valtio korvaa koronaviruksen leviämisen ehkäisystä johtuvat kulut täysimääräisesti, mukaan lukien merkittävästä henkilöstön lisätarpeesta johtuvat kulut.